Yonca silajına kepek ve puding ilavesinin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkileri
Effect of wheat bran and pudding added to alfalfa silage on fermentati̇on, aerobi̇c stability and in vitro digestibility
- Tez No: 436446
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL SOYCAN ÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yonca silajı, silaj fermantasyonu, puding, aerobik stabilite, Alfalfa Silage, silage fermantation, puding, aerobic stability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırma kepek alternatifi olarak gıda endüstrisi atığı olan (son kullanım tarihi dolmuş) pudingin yonca silajının fermantasyon kalitesi, aerobik stabilitesi, in vitro metabolik enerji içerikleri ve nispi yem değeri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile düzenlenmiştir. Yonca, plastik torbalarda silolanmıştır. Paketler laboratuvar koşullarında 16±2 °C'de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 60. günde her bir gruptan 3 paket açılarak silajlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca, enzimde çözünen organik madde miktarı, metabolik enerji içerikleri ve nispi yem değeri belirlenmiştir. Sonuç olarak, kepek ve puding yonca silajlarının fermantasyon özelliklerini artırmıştır. Ayrıca nispi yem değerini olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of puding can not be used in the food undustry by-products on the silage fermantation and aerobic stability of alfalfa silages. Alfalfa was harvested at early bloom stage in October and wilted for about 3 hours. Puding was applied 50 g/kg levels. Alfalfa was ensiled in plastic bags. The packages were stored at 16±2 °C under laboratory conditions. Three packages from each group were sampled physical, chemical and microbiological analysis 60th day after ensiling. At the end of the ensiling period all silages were subjected to an aerobic stability test for 7 days. In addition, enzimatic solubility of organic matter, metabolizable energy and relative feed value of these silages was determined. As a result of cumin essential oil increased characteristics of fermantation of alfalfa silages. The relative feed value is affected positively.