İşletmelerin kümelere bakış açısı ve kümelenmelerde elektronik ticaretin uygulanabilirliği: ESSİAD örneği
Businesses' aproach toward clusterings and practicability of e-commerce: ESSİAD example
- Tez No: 437361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLBER ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kümelenme, Rekabet, E-ticaret, Engeller, Business Clustering, Competition, E-Commerce, Obstacles
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma Türkiye'de kümelenme oluşumu, küme üyesi firmaların kümelerden sağladıkları faydaların araştırılması amacı ile yapılmıştır. Alt amaç ise küme üyesi işletmelerin elektronik ticarete bakış açılarının tespit edilmesidir. Çalışmada kümelenmelerin oluşum yapısı incelenmiş, üye işletmelerin profili ortaya konmuştur. İşletmelerin rekabet kouşllarına uyum sağlamasında kümelenme faaliyetlerinin rolü incelenmiştir. Bu bağlamda Türkiye' de faaliyette olan kümelerin durumunun tespiti için örnektir. Çalışma, firmaların rekabet koşullarına uyum sağlamak için kullanılan pazar kanallarından biri olan elektronik ticareti nasıl algıladığını incelemektedir. E-ticaret yapan firmaların e-ticarretten sağladığı faydalar, e-ticaret yapmayan firmaların ise e-ticaret yapmama nedenleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma, firmaların e-ticete yönlendirilmesi konusunda yol gösterici olmayı hedeflemektedir. Yeni pazar kanallarına girmeyi kolaylaştıracak ve rekabet gücünü artırıcı bir güç olan e-ticarete uyum sağlanması için yapılan literatür çalışmasına katkı yapacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada Türkiye' de kümelenmenin mecvut durumunun ortaya konması ve küme üyesi işletmelerin e-ticarete bakış açısının tespiti anlamında literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the formation of business clustering in Turkey as well as the benefits that firms, as members of a cluster, gain through such clusters. Sub-goal, on the other hand, is to determine the ways in which the member businesses approach e-commerce. The study has examined the formation structure of clusters, revealed the profile of member businesses, and analyzed how clustering activities play a role in the way businesses comply with the conditions of competition. In this regard, it serves as a model to identify the conditions of clusters operating in Turkey. This study examines how the firms perceive e-commerce, which is one of the marketing channels used for compliance with the conditions of competition. It tries to manifest the benefits which the firms gain through e-commerce, and the reasons why some companies do not do businesses via e-commerce. It also aims to be guiding in leading companies to e-commerce. This study is also thought to be contributing to the literature research done for compliance with e-commerce, which will ease the path to new marketing channels, and is an amplifying power that will increase the competitive strength. What this study targets in brief is to demonstrate the present status of clustering in Turkey, and contribute to the literature in regard to determination of the view of cluster member businesses to e-commerce.