Sezaryen doğum sonrası vajinal doğum uygunluğunun değerlendirilmesi
Assessment of suitability of vaginal birth after cesarean-section
- Tez No: 437509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN TİMUR TAŞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, sezaryen doğum, SSVD, SSVD Uygunluk Kriteri, vajinal doğum, Nursing, cesarean-section, VBAC, vaginal birth, VBAC suitability criteria
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Araştırma sezaryen doğum sonrası vajinal doğum uygunluğunu değerlendirmek amacı ile kesitsel tipte tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 2012 yılı içerisinde Malatya İlinde, sezaryen doğum yapmış 7501 kadın oluşturmuştur. Örneklemi; yapılan güç analizine göre % 95 güven aralığı, 0.05 yanılgı ve çift yönlü önem düzeyinde, 0.5 etki büyüklüğünde, 0.98 evreni temsil gücüne sahip toplam 365 sezaryen doğum yapmış kadın oluşturmuştur. Malatya Devlet Hastanesi'nden 204, Turgut Özal Tıp Merkezi'nden 161 sezaryen doğum yapmış ve taburculuk sürecinde olan kadın araştırmaya alınmıştır. Veriler, Ocak - Mart 2014 tarihleri arasında haftanın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Malatya Devlet Hastanesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi kadın doğum servislerinde araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik, ortalama, standart sapma ve yüzde testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, kadınların yaş ortalamasının 29.13 ± 5.66, yaklaşık yarısının okur yazar-ilkokul mezunu olduğu saptanmıştır. Araştırmada kadınların sezaryen doğum olma kararını % 51.8 ile birinci sırada doktorunun ve kendisinin birlikte karar verdiğini belirtmişlerdir. Araştırmada kadınların sezaryen doğum nedenleri sırasıyla önceki doğumunun sezaryen olması, fetal distres, baş-pelvis uyumsuzluğu ve ilerlemeyen eylem olduğu saptanmıştır. Araştırmada, kadınların sezaryen doğum olma nedenleri incelendiğinde; % 14.5'i“Her durumda SSVD yapılabilir”, % 48.2'si“Genellikle SSVD yapılabilir”, % 26.3'ü“SSVD önerilmemekle birlikte uygun veya ulaşılabilecek başka bir yöntem yoksa kullanılabilir”ve % 11'i“SSVD yapılmamalıdır”olarak değerlendirilmiştir. Sonuç: Araştırmada kadınların bir sonraki doğum için yarısına yakını“Genellikle SSVD yapılabilir”olarak değerlendirilmiş olup uygun merkezler ve deneyimli sağlık personeli eşliğinde mevcut durumları dikkate alınarak SSVD denenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study descriptive cross-sectional study was conducted in order to assess suitability of vaginal birth after cesarean-section. Materials and Method: The population of the study consisted of 7501 woman who had cesarean-section in Malatya province in 2012. The sample group consisted of a total of 356 women who had cesarean-section, with 0.98 power to represent the population, at 95% confidence interval, 0.05 and two-way significance level, and 0.5 effect size according to power analysis. 204 women from Malatya Public Hospital and 161 women from Turgut Özal Medical Center who had cesarean-section and within discharge process were included in the study. The study was conducted at gynecology services of Malatya Public Hospital and Turgut Özal Medical Center on Mondays, Wednesdays, and Fridays between January and March 2014. The data were collected by the researcher using a questionnaire. Descriptive statistics, mean, standard deviation, and percentage tests were used to assess the data. Results: In the study, average age of the women was determined as 29.13 ± 5.66 and approximately half of them were literate/primary school graduates. 51.8% of the women in the study stated that they decided to have cesarean-section with the doctor and themselves together, which was ranked as the first reason. It was determined in the study that the reasons for women to have cesarean-section were previous c-section delivery, fetal distress and cephalopelvic disproportion, respectively. In the study, 14.5% of the women were assessed as“can have VBAC in any case”, 48.2% as“can generally have VBAC”, 26.3% as“even though VBAC is not suggested, it can be used if there was not any appropriate or available method”, and 11% as“VBAC should not be underwent”. Conclusion: In the study for following birth, almost half of the women were found as“can generally have VBAC”and in convenient health centers with experienced health personnels they may have VBAC, considering the women's health status at the time.