Gonartrozlu hastaların tedavisinde kinezyotape bantlama yönteminin etkisi
The effectiveness of the kinesiotaping on the patieants who has gonarthrosis
- Tez No: 437521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, kinezyotape bantlama, visual analog skala, Gonarthrosis, kinesiotaping, visual analog skala
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırmanın amacı gonartrozlu hastaların tedavisinde kinezyotape bantlamanın etkinliğini tespit etmektir. Araştırmada rastgele oluşturulan iki ayrı hasta grubundan birisine standart tedavi olarak ev egzersiz programı uygulanmış diğerine ise standart tedaviye ek olarak kinezyotape bantlama tedavisi uygulanmıştır. Hastalara uygulanan tedaviden önce ve tedaviden sonra ölçümler yapılmış ve bu ölçümlerden elde edilen sayısal veriler istatiksel analizlere tabi tutulmuştur. Ölçümlerde sırasıyla Visual Analog Scala (VAS), The Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Short Form 36 (SF-36) ölçüm araçları kullanılmıştır. Bu ölçüm araçları ile elde edilen veriler SPSS 20.0 programında yüzde 95 güven seviyesinde analiz edilmiş, araştırmanın amaç ve gerekliliklerine uygun olarak Kolmogrov-Smirnov, Shapiro-Wilks Testi, t Testi yapılmıştır. Yapılan istatiksel analizlerin sonuçlarına göre uygulanan tedavilerin sonucunda hastaların VAS, WOMAC ve SF-36 skorlarında istatiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşmeler olmuş, BDÖ skorunda ise her iki grupta da anlamlı bir değişiklik olmamıştır. İstatiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme görülen bütün parametrelerde, tedavi grubunda görülen iyileşme kontrol grubunda görülen iyileşmeden daha yüksektir. Elde edilen bulgular, ev egzersiz programına ek olarak kinezyotape bantlama tedavisi uygulanan hastalardaki iyileşmenin, farklılaşma görülen bütün parametreler açısından kontrol grubundaki iyileşmeden daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göre kinezyotape bantlama tedavisi, gonartrozun tedavisinde başarılı bir tedavi uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effectiveness of the kinesiotaping on the patieants who has gonarthrosis.In this study,patients randomly divided into two groups first group had standart therapy as home exercise program (HEP) and the second group had HEP and kinesiotaping. Measurements were performed before and after the treatment and the numerical data obtained from these measurements were subjected to statistical analysis. Measuring includes Visual Analog Scale (VAS), The Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Berg Balance Scale (BBS) and the Short Form 36 (SF-36) measurement tools are used. The data obtained by this measurement tools were analyzed using SPSS 20.0 software at 95yüzde confidence level, in accordance with the objectives and requirements of the study Kolmogrov-Smirnova Shapiro-Wilks test, t-test was performed. Based on the result of statistical analysis, after the treatment VAS, WOMAC and SF-36 scores had been improved at a statistically significant level , while the BDI scores were not significant changed in both groups. The improvements in all parameters statistically significant, seen in the treatment group was higher than that observed in the control group. Results showed, patients who had kinesiotaping and HEP treatment has shown better improvements , in terms of all the parameters observed ;than the improvement in the control group. To conculude according to these findings kinesiotaping is , a successful treatment method of knee osteoarthritis treatment