Ruminantlar için karamba (lolium multiflorum cv. caramba) bitkisinin nispi yem değerinin ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi
Determination of relative feed value and in vitro digestibility of caramba (lolium multiflorum cv. caramba)
  1. Tez No: 437583
  2. Yazar: ABDULLAH ENGİN GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İn vitro gerçek kuru madde sindirilebilirliği, in vitro gerçek nötral deterjan fiber sindirilebilirliği, Lolium multiflorum cv. Caramba, nispi yem değeri, In vitro true dry matter digestibility, in vitro true neutral detergent fiber digestibility, Lolium multiflorum cv. Caramba, relative feed value
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Yapılan bu çalışmanın amacı İtalyan Çimi'nin bir çeşidi olan Karamba'nın ruminantlar için nispi yem değerinin ve in vitro gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmada, Samsun İli Çarşamba İlçesinde bulunan özel bir süt işletmesine ait tarlaya ekimi yapılan Karamba (Lolium multiflorum cv. Caramba) kullanıldı. Karamba çalışma süresince toplam 5 defa biçildi. Her bir biçim zamanı için ekim yapılan alanı temsil edecek şekilde birer m2 'lik toplam 6 adet parsel oluşturuldu. Her bir biçim zamanı için yeşil ot, kuru ot ve ham protein verimleri hesaplandı. Karamba'nın besin madde bileşimi ve metabolize olabilir enerji değeri, nispi yem değeri ve in vitro gerçek sindirilebilirlik değerleri belirlendi. Bulgular: Karamba'nın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci biçimdeki ortalama yeşil ot verimi sırasıyla 1140,7 ± 28,5, 1053,1 ± 26,2, 1369,7 ± 91,4, 1176 ± 116 ve 453,9 ± 31,8 kg/da; kuru ot verimi sırasıyla 165,06 ± 4,17, 158,03 ± 4,10, 196,8 ± 12,2, 170,4 ± 17,0 ve 85,3 ± 6,18; ham protein verimi sırasıyla 39,43 ± 1,96, 31,77 ± 1,49, 32,43 ± 2,93, 25,18 ± 3,16 ve 10,18 ± 0,39 kg/da olarak hesaplandı. Karamba'nın nispi yem değeri birinci biçimde 147,64 ± 2,24, ikinci biçimde 133,39 ± 1,97, üçüncü biçimde 120,84 ± 2,25, dördüncü biçimde 113,63 ± 1,33, beşinci biçimde 100,62 ± 1,85 olarak saptandı. Karamba'nın IVGSYEM ve IVGKMS oranları karşılaştırıldığında birinci biçim > ikinci biçim > üçüncü biçim > dördüncü biçim > beşinci biçimdir. Karamba'nın IVGNDFSKM oranı için en yüksek değer birinci biçimden (% 44,18 ± 0,50), en düşük değer ise beşinci biçimden (% 39,19 ± 0,45) elde edildi. Sonuç: Karadeniz Bölgesi iklim koşulları, besin maddeleri ve in vitro gerçek sindirilebilirlik parametreleri dikkate alındığında Karamba'nın, ruminant beslemede kullanılabilirlik potansiyelinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study was to determine the relative feed value of Caramba which was a variety of Italian Ryegrass and its in vitro true digestibility. Material and Method: Caramba (Lolium multiflorum cv. Caramba), cultivated on the field of a private dairy farm in Çarşamba in Samsun Province, was used in the study. Caramba was harvested a total of 5 times during the study. A total 6 parcels each of which was 1 m2 were created for field under cultivation to be represented for each harvest time. Green harbage yield, dry herbage yield and crude protein yield of Caramba were calculated. The nutrient composition and metabolisable energy value of Caramba, its relative feed value and in vitro true digestibility were determined. Results: Green harbage yield of Caramba for first, second, third, fourth and fifth harvests were 1140.7 ± 28.5, 1053.1 ± 26.2, 1369.7 ± 91.4, 1176 ± 116 and 453.9 ± 31.8 kg/da, respectively. Dry harbage yield of Caramba for first, second, third, fourth and fifth harvests were 165.06 ± 4.17, 158.03 ± 4.10, 196.8 ± 12.2, 170.4 ± 17.0 and 85.3 ± 6.18, respectively. Crude protein yield of Caramba for first, second, third, fourth and fifth harvests were 39.43 ± 1.96, 31.77 ± 1.49, 32.43 ± 2.93, 25.18 ± 3.16 and 10.18 ± 0.39 kg/da, respectively. Relative feed value of Caramba for first, second, third, fourth and fifth harvests were determined as 147.64 ± 2.24, 133.39 ± 1.97, 120.84 ± 2.25, 113.63 ± 1.33 and 100.62 ± 1.85, respectively. The rates of IVTDFEED and IVTDMD of Caramba for harvest numbers were ranked as first > second > third > fourth >fifth. While the highest value of IVTNDFDDM for Caramba was obtained from first harvest (44.18 ± 0.50 %), the lowest value was determined in fifth harvest (39.19 ± 0.45 %). Conclusion: When The Blacksea Region climate, the nutrients and in vitro true digestibility parameters of Caramba were considered, it was determined that it has a high potential availability for ruminant nutrition.