Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) meyvesinden süperkritik karbondioksit (CO2) ekstraksiyonu ile d-pinitol eldesi
Obtaining d-pinitol from carob bean (Ceratonia siliqua L.) by using supercri̇ti̇cal carbondioxide (CO2) extraction
- Tez No: 437867
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET PAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Keçiboynuzu meyvesi, Süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu, D-pinitol, Yanıt Yüzey Metod, Carob bean, Supercritical carbondioxide extraction, D-pinitol, Response Surface Methodology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, keçiboynuzu meyvesinden süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile D-Pinitol elde edilmesi ve aynı zamanda ''Yanıt Yüzey Yöntemi'' kullanarak ekstraksiyon parametrelerinin optimizasyonu üzerinde çalışılmıştır. Çalışmada kültüre alınmış keçiboynuzu meyvesi hammadde olarak seçilmiş ve öncelikle fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Keçiboynuzu meyvesinin eni 21.78 ±2.62 cm, boyu 18.73±1.42 cm, kalınlığı 8.24 ± 1.86 mm, tohum sayısı 10 ± adet ve tohum ağırlığı 2.11 ± 0.19 g, meyve eti ağırlığı ise 20.58 ± 3.17g olarak tespit edilmiştir. Kimyasal analizlerden; nem miktarı % 9.83 ± 0.20, suda çözünür kuru madde miktarı % 53.75 ± 1.77, pH değeri 5.10 ± 0.01ve titrasyon asitliği % 0.74 ±0.18 (SSA), sakkaroz miktarı % 32.04 ± 0.12, glikoz miktarı % 7.25 ±0.08, fruktoz miktarı % 11.21 ±0.15, protein miktarı % 3.92 ±0.10, toplam kül miktarı % 2.99 ± 0.16, toplam fenolik madde miktarı 3574.56 ±84.16 mg/kg, D-pinitol miktarı ise % 6.45 ± 0.03 olarak tespit edilmiştir. Süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu denemeleri için hammadde çekirdeklerinden ayrılmış, parçalanmış, nem miktarı azaltılmış ve toz haline getirilmiştir. Ekstraksiyon parametreleri olarak sıcaklık (40°- 50°- 60°C), basınç (200- 300- 400 bar), süre (60- 90- 130 dk) seçilmiştir. Ekstraksiyon işleminin yanıtları olarak ekstrakt fazdaki D-Pinitol miktarı (ppm) ve ekstraksiyon viii verimliliği (g D-Pinitol / 100g Keçiboynuzu) seçilmiştir. Elde edilen ekstraktlarda, HPLC yöntemi kullanılarak D-pinitol miktarı tespit edilmiştir. Belirlenen koşullarda ekstrakttaki D-pinitol miktarı 2600-3371 ppm değerleri arasında, ekstraksiyon verimliliği ise 4.55-5.90 g D-Pinitol / 100g Keçiboynuzu arasında olduğu bulunmuştur. Oluşturulan deneme deseninin verileri Yanıt Yüzey Yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş ve sistem için seçilen üç bağımsız değişkenin de (sıcaklık, basınç, süre) istatistiksel olarak önem taşıdığı görülmüştür. Oluşturulan modellerde, bu üç bağımsız değişkene ek olarak sıcaklık ve süre interaksiyonunun da etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak gerçekleştirilen optimizasyon basamağında, ekstrakttaki Dpinitol miktarı (ppm) ve ekstraksiyon verimliliğinin (g D-Pinitol / 100 g Keçiboynuzu) maksimum olduğu işlem koşullarının 58.19°C sıcaklık, 397.22 Bar basınç, 109.82 dakika ekstraksiyon süresi olduğu görülmüştür. Bu koşullarda istenilebilirlik (desirability) değerinin de 1 olarak bulunması optimizasyonun başarılı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, obtaining D-pinitol from carob bean by using supercritical carbondioxide extraction were evaluated and parameters of the extraction process were optimized by using 'Response Surface Methodology'. First of all, physical and chemical properties of raw material were determined by several analysis, For physical determination; width, thickness, length were measured and weight of seeds, weight of seedless portion, number of seeds were calculated. For chemical determination; moisture content, water soluble dry content, D-pinitol and sugar analysis, protein amount, total ash amount, pH and titratable acidity, total phenolic matter amount were determined. For supercritical carbondioxide extraction trials carob beans were deseeded, dried, crashed and powderised respectively. Extraction parameters were selected as temperature (40°-50°-60°C), pressure (200- 300- 400 bars), time (60-90-130 min). Responses of extraction process were the amount of extracted D-pinitol (ppm) and extraction yield (g D-Pinitol / 100 g Carob). D-pinitol amount of extracts were evaluated By using HPLC method. Values of experimental design were evaluated by using 'Response Surface Methodology' and it shows that the parameters which were choosen for independent variables (temperature, pressure, time) are important from statistical point of view. x In conclusion, at the optimization step, the optimal conditions for supercritical carbondioxide extraction were determined as temperature 58.19°C, pressure 397.22 Bars, 109.82 minutes extraction time. At these optimal conditions desirability value was found as 1. That means optimization was fulfilled successfully.