Türkiye Türkçesindeki zamirlerin anlambilimsel yapısı ve kazandıkları anlam yükleri
Semantic structure and attained semantic conntent of pronouns in Turkey Turkish
- Tez No: 438477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, işlevsel dil bilgisi, anlam bilim, zamir, zamirsellik, temsilleme, Language, functioning grammar, semantics, pronoun, pronominality, representation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dil, sistemlerle ifade edilse de soyut bir varlık olarak nitelendirilemeyecek kadar canlı olan bir sistemdir. Soyut olarak incelenmesi, yanılgıların başlıca sebebi olsa da yapısını ve işleyişini ele aldığımızda dilin canlı ve somut bir varlık olduğu aşikârdır. Dil kuralları içerisinde nesne ve kavramlara isim verilirken onların mahiyeti, yapısı veya temel özellikleri dikkate alınır. Nesneleri karşılayan isim türü kelimelerden biri de zamirdir. Bir dil birimi olarak bugüne kadar anlamlarından çok görevsel boyutları incelenen ve hep bu yönde bir sınıflandırmaya tabi tutulan zamirler, aslında gerçek dünyada birçok kavramın“yerine geçme”tabirini karşılayan ve birçok kavramın zamir yönü olduğunu bağlam içinde incelendiğinde açığa çıkaran bir dil birimidir. Paradigmatik (değerler dizisi) bir yapıya sahip olan zamirler, başka dil birimlerini kullanarak gerçek dünya bilgisine ulaştıkları ve anlam yüklerini oluşturdukları için incelemeye muhtaç bir zemindir. Zamirlerin anlam bilimsel yapısının ve kazandıkları anlam yüklerinin inceleneceği bu çalışmada, zamirlerin dil bilgisel olarak ne ifade ettiğini görmek için zamirsellik ve temsilleme kavramları ışığında taranan eserlerin sağladığı veriler (zamir yapısındaki yapılar) anlambilimsel olarak incelenecektir
Özet (Çeviri)
Despite being explained with systems, language is a system that is too live to be characterised as an abstract being. The examination of the language acting as abstract might be the leading cause of errors, but when the structure and the process is taken into consideration, it is evident that language is a living and concrete being. Within the laws of language when an object or a term is denominated, its nature, structure and key qualities are taken into consideration. Pronouns are one sort of word that substitute for objects. Pronouns, previously, have been examined for their function more than their meaning and have always been categorized accordingly. As a matter of fact a pronoun is a glosseme that can“substitute”many terms and when examined in this respect it can be revealed that many terms bear pronominal aspects. Pronouns that have a paradigmatic structure are a ground that calls for examination due to their ability to use otherglossemes to attain real world knowledge and creating semantic content. In this study where the semantic structure and content of pronouns are to be examined, the data provided from the works that have been scanned (structure in pronoun form) will be semantically examined in the light of pronominality and representation in order to see what pronouns implicate grammatically.