The mediating role of knowledge sharing on the relationship between distributed leadership and readiness for change among public school teachers
Devlet okullarında çalışan öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve değişime hazır olma durumları arasındaki ilişkide bilgi paylaşımının aracılık rolü
  1. Tez No: 439105
  2. Yazar: CEREN DEMİR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KONDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilgi paylaşımı, liderlik, paylaşılan liderlik, örgütsel değişim, değişime hazır olma, knowledge sharing, leadership, distributed leadership, organizational change, readiness for change
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, devlet okullarında çalışan öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve değişime hazır olma durumları arasındaki ilişkide bilgi paylaşımının aracılık rolünü incelemektir. Çalışma, aracı bir değişken ile birlikte ilişkisel bir model olarak desenlenmiştir. Çalışmanın örneklemi, Edirne'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan 556 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Paylaşılan Liderlik Ölçeği, Değişime Hazır Olma Ölçeği, Bilgi Paylaşımı Ölçeği ve Katılımcı Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin betimsel ve yordamsal istatistik analizleri SPSS IBM 23 programı kullanılarak yapılmıştır. Yapı geçerliliğini test etmek için AMOS 18 programı aracılığıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Çalışmanın modelini test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile yapılan Aracılık İlişkisi Analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, değişime hazır olma ve paylaşılan liderlik arasındaki ilişkide bilgi paylaşımının kısmi bir aracılık rolünün bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the mediating role of knowledge sharing on the relationship between distributed leadership and readiness for change among public school teachers. The study was designed as a correlational study with one mediator. The sample of the study was composed of 556 teachers working at primary, secondary, and high level public schools in Edirne. For data collection, Distributed Leadership Scale, Readiness for Change Scale, Knowledge Sharing Scale, and Demographic Information Form were used. Descriptive and inferential statistical analyses were utilized by SPSS IBM 23 program. Confirmatory Factor Analysis (CFA) was performed to maintain measurement model fit by Analysis of Moment Structures (AMOS) 18 software. Mediation Analysis with Structural Equation Modeling (SEM) was conducted to test the hypothesized model. The results of the study revealed that knowledge sharing partially mediates the relationship between distributed leadership and readiness for change.