EFL student teachers' professional identity construction in a dual diploma program
İngilizce öğretmen adaylarının çift diploma programında mesleki kimlik oluşturması üzerine nitel bir inceleme
  1. Tez No: 439121
  2. Yazar: MELİKE BEKERECİ
  3. Danışmanlar: DR. DENİZ ÇOPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çift diploma programı, öğretmen kimliği, denizaşırı eğitim, İngilizce öğretmeni adayları, Dual diploma program, practicum, teacher identity, overseas education, EFL student teachers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki bir Çift Diploma Programında eğitim alan İngilizce öğretmen adaylarının, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ortak lisans programında geçirdikleri bir takvim senesi ve tamamladıkları uluslararası ve yerel öğretmenlik deneyiminin ardından mesleki kimliklerini ve eğitim uygulamalarını nasıl şekillendirdiklerini incelemeyi amaçlamıştır. Nitel bir durum araştırması olan bu çalışmada, veriler yarı-yapılandırılmış görüşmeler, sınıf-içi gözlemler, döküman incelemesi ve odak grup görüşmesi aracılığıyla toplanmıştır. Tüm görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmış ve kelimesi kelimesine çözümlenmiştir. Sınıf-içi gözlemler, İngilizce Öğretmenliği programının son sınıf müfredatındaki alan derslerinde yapılmış olup, her biri 14 hafta süren iki akademik yarıyıl boyunca devam etmiştir. Gözlemler yapılandırılmamış alan notları olarak kaydedilmiştir. Ek olarak, öğretmen adaylarının yansıtıcı günlükleri Öğretmenlik Uygulaması dersi boyunca haftalık olarak toplanmıştır. Bu günlüklerden, öğretmen adaylarının üniversite-okul işbirliği süresince yaşadığı deneyimler ve bu deneyimlerin mesleki kimlik oluşumundaki etkisi hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için faydalanılmıştır. Sonuçlar, Çift Diploma Programının bu programda eğitim gören İngilizce Öğretmeni adaylarının kişisel gelişimine dünya görüşünü genişletmek, kişisel becerileri geliştirmek, farklı kültürler hakkında görüşler edinmek, Türk ve Amerikan eğitim sistemleri hakkında farkındalık kazanmak, çok kültürlü bir ortamda yeni insanlarla bir araya gelmek ve seyahat etmek gibi açılardan katkıda bulunduğu görülmüştür. Ancak sonuçlar, yapıcı geribildirim alamama ve uygulama okulundaki öğretmen adaylarına mesleki kimlikleri ve eğitim uygulamaları konusunda farkındalık yaratacak nitelikte sınıf içi öğretmenlik uygulama fırsatı verilmemesi sebebiyle saha deneyiminin ve öğretmenlik uygulamasının, öğretmen adaylarının mesleki kimlikleri üzerinde göze çarpan bir değişim yaratmadığını göstermiştir. Son olarak, bu çalışmaya katılan öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğini tercih etmemelerinde, öğretmenlik mesleğine dair Türkiye'deki olumsuz gerçekliklerin de etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores how EFL student teachers of an undergraduate dual diploma program describe their professional identities after spending a year in their partner university in the United States, and after experiencing international and local practice teaching contexts. As a qualitative case study, the data were obtained through in-depth interviews, classroom observations, document reviews and focus group interviews. The interviews were audio-recorded and transcribed verbatim. Classroom observations were conducted in senior year courses offered in the program for 14 weeks in each semester. Observations were unstructured and recorded as field notes. In addition, student teachers' reflective journals were gathered on a weekly basis in order to have a better understanding about the process they go through during practicum. The results of this study suggest that dual diploma programs make a great contribution to prospective EFL teachers' personal growth in terms of broadening their worldviews, improving their personal skills, making contributions to their perceptions about cultural differences, providing new perspectives about Turkish and American education systems, providing travelling opportunities, and giving them a chance to meet new people from all over the world in a multi-cultural environment. However, the results indicated that both fieldwork experience and practice teaching cause no significant changes in student teachers' professional identities as a result of having insufficient feedback and doing very few teaching practices. Lastly, it was found that student teachers in this study were not willing to pursue teaching as a career because of the undesired realities of teaching profession in Turkey.