A critique of ethics regulation in Turkish public administration
Türk kamu yönetiminde etik regülasyonun bir kritiği
  1. Tez No: 439184
  2. Yazar: DUYGU ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Düzenleme, Yönetim Etiği, Türkiye'de Etik Yönetim, Ethics Regulation, Administrative Ethics, Ethics Management in Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bugün dünyada, etik, kamu yönetimi literatüründe tartışılan önemli bir konu haline gelmiştir. Küreselleşmenin baskın ideolojisi olan neo-liberalizmin etkileriyle, Türk kamu yönetimi ideolojik ve ekonomik olarak Türkiye üzerinde güçlü olan uluslararası ve bölgesel kuruluşlar tarafından yapısal reformlarla değişime zorlanmıştır. Yeni yönetim tekniklerinin ve yönetişim biçimlerinin kamuda ortaya çıkması Türk kamu yönetiminde de ahlaki dönüşümü tetiklemiştir. Böyle bir çevrede, etik regülasyon dışsal bir denetim aracı olarak 2004 yılından itibaren ortaya çıkmış ve kamu yöneticilerinde istendik davranış biçimleri üzerine odaklanmıştır. Kavrama farklı anlamlar yüklenerek, Türkiye'de etik, düzenleyici yapısal modeli ile neredeyse hukuku ikame edecek şekilde yoğun bir kanunculuk ile temellendirilmiştir. Bu sebeple, bu tez çalışması etik regülasyona dair devam eden süreci yasal/yargısal ve yapısal/kurumsal olarak iki boyutta incelemiş ve uygulamadaki eksiklikleri ortaya koymaya çalışmıştır. Etik kavramı teorik olarak düzenleme konusu olmaya uygun olmamasına rağmen, etiğin hukuklaştırılması ve kurumsallaştırılması kamu yönetiminin temel fonksiyonundan uzaklaşmasına ve etik kavramın içeriğinin boşaltılmasına neden olmuştur. Bu tez çalışmasında yapılan ampirik çalışma kapsamında kamu görevlileri ile yapılan röportajlarda, Türkiye'deki etik regülasyonun en başından beri verimsiz bir çaba olarak ortaya çıktığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, ethics has become an important discussion topic in public administration. Through the effects of neo-liberalism as the dominant ideology of globalization, Turkish public administration has forced to change with structural reforms by the international and regional organizations which are both ideologically and economically powerful on Turkey. The emergence of new forms of management techniques and governance models represented by the market values have triggered the moral transformation in Turkey. Thus, ethics regulation in Turkey has emerged as an external control mechanism since 2004 and focused on the desirable forms of behaviors of public administrators. By attributing a very different meaning to the concept, ethics in Turkey has been grounded in extensive legalism almost substituting the law with its regulatory structural model. Therefore, this thesis study has examined the ongoing process relating to ethics regulation in two dimensions as legal/judicial and structural/organizational and tried to set forth legal and structural deficiencies in the implementation. Despite the fact that the concept of ethics is theoretically inappropriate to be a subject matter of the regulation, legalization and institutionalization of ethics in Turkey has led to discharge of its meaning by removing it from its main function. The empirical study with the interviews conducted with government officials within the scope of this thesis has emphasized that ethics regulation has emerged as a pointless effort since the very beginning in Turkey.