Psikolojik sermayenin iş tatminine etkisi: Hava trafik kontrolörleri üzerine bir araştırma
The effect of psychological capital on job satisfaction: A research on air traffic controllers
- Tez No: 439767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Umut, Öz-yeterlilik, İyimserlik, Psikolojik Dayanıklılık, İş Tatmini, Psychological Capital, Hope, Self-Efficacy, Optimism, Resilience, Job Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Ülkemizde psikolojik sermaye ile alakalı oldukça sınırlı sayıda araştırma mevcuttur. Bu araştırmanın amacı, hava trafik kontrolörlerinin psikolojik sermayelerinin iş tatminlerine olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle pozitif psikoloji, pozitif örgütsel davranış ve psikolojik sermaye kavramları açıklanmıştır. İkinci olarak motivasyon teorileri ve iş tatmini ele alınmıştır. Ardından ise psikolojik sermayenin iş tatmini ile olan ilişkisini test etmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın hipotezleri; 301 hava trafik kontrolöründen oluşan örneklem üzerinde test edilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmış ve toplanan veriler IBM SPSS 16 ve LISREL 8.8 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, psikolojik sermaye ile iş tatmini arasında aynı yönlü ilişkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country there are fairly limited number of studies about psychological capital. The purpose of this research is to reveal the effect of psychological capital on job satisfaction of the air traffic controllers. In this study firstly, positive psychology, positive organizational behavior and psychological capital concepts are explained. Second the motivation theories and job satisfaction has been discussed. Then to test the relationship between psychological capital and job satisfaction a research has been conducted. The research hypotheses were tested on a sample of 301 air traffic controllers. As a tool of data collection survey were used and the data were analyzed with using LISREL 8.8 and IBM SPSS 16. The results showed that there are positive significant relations among psychological capital and job satisfaction.