Örgütsel çatışma yönetiminde örgütsel vatandaşlık davranışının rolüne ilişkin bir araştırma
A research on the role of organizational citizenship behaviour in organizational conflict management.
- Tez No: 441525
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Örgütsel Çatışma Yönetimi, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Conflict, Organizational Conflict Management, Organizational Citizenship Behaviors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Çatışma, tarafları birey, grup ve örgüt olabilen sosyal bir olgudur. Örgütlerde etkin bir çalışma ortamı yaratmak için bu çatışmanın doğru bir biçimde yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel çatışma yönetimi ile örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisini belirlemektir. Aynı zamanda, yaş, cinsiyet gibi demoğrafik değişkenlerin, örgütsel çatışma yönetimi ile örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde bir etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda geliştirilen hipotezleri test etmek için Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 17 büyük işletmede çalışanlardan veriler elde edilmiş ve bu veriler korelasyon analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan ölçeklerin güvenilirliklerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, örgütsel çatışma yönetimi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bir başka deyişle, örgütsel vatandaşlık davranışı arttıkça, örgütsel çatışma yönetimi de olumlu yönde etkilenmektedir. Yaş, cinsiyet gibi demografik etkenlerin örgütsel çatışma yönetimi ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmalar sonunda, uygulamacılar ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Conflict is a social fact which of its sides can be individual, group and organization. Management of conflict is essential for organizations in order to have an efficient working environment. Basic aim of this study is to determine relations between organizational citizenship behavior and organizational conflict management. Also the purpose of this study is to analyze the impact of factors like age and gender on organizational conflict management and organizational citizenship behavior. To test hypotheses was developed for the purpose of this study, obtained from employees of 17 large companies in Manisa Organized Industrial Zone and these data were analyzed with correlation analysis methods. It was also determined that the scales used in the study had good reliability values. According to the results of this study, it is proved that there is a positive and significant association between organizational conflict management and affective organizational citizenship behavior. In other words, as the organizational citizenship behavior increases, organizational conflict management is also affected positively. Factors like age and gender didn't relate to organizational conflict management and organizational citizenship behavior. At the end, the results, managerial implications and suggestions for future research are presented.