Pädagogisches konzept von gedichten in Türkischen und Deutschen lehrwerken
Türk ve Alman ders kitaplarındaki şiirlerin eğitbilimsel işlevi
- Tez No: 442991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRKAN KARGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Değerler, şiirler, birey, eğitim hedefleri, değer eğitimi, values, poems, individuals, education goals, values education
- Yıl: 2016
- Dil: Almanca
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde, Alman ve Türk eğitim sisteminde ilköğretim sonrası hangi pedagogjik değerlerin öne çıktığı ve nasıl ele alındığı irdelenmiştir. Bu sorulara Alman Baverya eyaleti ve Türk Milli Eğitim Bakanligi teblilğlerindeki pedagojik değerler doğrultusunda 5., 6., 7. ve 8. sınıflarının ders kitaplarında yer alan şiirler karşılaştıralarak cevap aramıştır. Burada üzerinde durulması gereken iki ana unsur bulunmaktadır, birincisi, edebiyat ürünü olan şiirin seçiminin nedeni; ikincisi ise, bu yapıtların incelenemesindeki tutumlardır. Yapıtlardaki şiirler eklektik yöntemle belirlenmiş ve üretimsel yorumsal yaklaşımlar ışığında değerlendirilmiştir. Bu amac doğrultusunda tezin birinci bölümüde Alman ve Türk eğitim sistemindeki eğitim-politik hedefler belirlenmiş ve nasıl bir insan yetiştirilmek istendiği ele alınmıştır. İkinci bölümde genel olarak değerlerin kavramlaştırılması ele alınmış ve daha sonra her ülkenin öne çıkardığı değerler belirlenmiştir. Üçüncü bölümde ise edebiyat dil kültür ilişkisinde şiirlerin edebiyatın önemi ve işlevi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ders kitaplarındaki şiirlerin seçim kriterleri ortaya konmuş ve değerler ile ilişkisi ve isdendik hedeflere yönelik uygulamalar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Almanca ders kitaplarındaki şiirlerin değerlendirilmesinde veya uygulamalarında alınlama estetiği ışığında üretimsel yorumsal bir yaklaşımın daha çok öne çıktığı;Türk ders kitaplarından seçilen şiirelerde ise doğrulayıcı ve didaktik bir anlayışının benimsendiği görülmüştür. Sonuç olarak, Alman eğitim sistemi değerler öğretimiyle, toplum içerisinde bireyi öne çıkaran, bir anlamda çoğulculuğu teşvik eden anlayışın egemen olduğu belirlenmiştir. Buna karşın Türk Eğitim kitaplarındaki şiirler de ise daha çok betimleyici doğrulayıcı ve didaktik bir anlayışın egemen olduğu görülmüştür. Bir diğer söylemle, bu çalışmada, Alman ve Türk ders kitaplarında verilen değerlerin hedeflenen bireyin yetiştirilmesindeki rolüne ışık tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This work was considered that educational values highlighted in German and Turkish education system to the basic level and how they are received. This question was attempted by looking at the textbooks of the middle stage of classes 5,6,7 and 8 of Bavarian and Turkish textbooks to answer. For this, the poems of this teaching workers were compared. The values were added from the educational notifications. There are two points that need to be answered especially, the first is why poems have been chosen for the teaching of values, the second which approaches for the analysis of these works have been heeded. To answer these questions, the education goals of the German and Turkish education system was noted in the first part of the thesis and the question what people image they want to educate was answered. In the second part the term value was explained and which value in both countries was highlighted was shown. The third part explains the role of literature based on the relationship between language and culture. In the fourth part of the criterias for the selctions of a poeam in textbooks are explained and peoms were analyzed based on their values. The poems in the German textbooks have a productive and progressive approach, the poems in Turkish textbooks have a descriptive and didactic approach. Finally, we can say that the German education system wants to encourage indivuals with their educational values, therefore aims to promote individuals who need to be promoted by a system of pluralism In Turkish textbooks we can a descriptive, authoritarian and didactic approach.. This work has shown in which way the German and Turkish textbooks contribute for education of the individual.