Örgütsel sessizliğin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
The influence of organizational silence behavior on job satisfaction and intention to quit
- Tez No: 443285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BEGÜM ÖTKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Silence, Job Satisfaction, Intention to Quit, Construction Industry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ĠĢ hayatındaki sert rekabet koĢullarında Ģirketlerin en büyük avantajlarından biri sahip olduğu insan kaynağıdır. ÇalıĢanların sahip oldukları bilgi, beceri ve yetenekler doğrultusunda Ģirketlere yapacağı katkı, ortaya koyacağı fikir ve düĢünceleri önemlidir. Ancak, çeĢitli sebeplerle çalıĢanlar fikir ve düĢüncelerini söylemede isteksiz olmaktadır. Bu noktada da örgütsel sessizlik kavramı karĢımıza çıkmaktadır. ÇalıĢanların kasıtlı olarak sessiz kalmaları gerek iĢe gerekse örgüte karĢı tutumlarını etkilemektedir. Buradan hareketle, bu çalışmanın amacı örgütsel sessizlik ile iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Çalışmaya inşaat sektöründe çalışan 250 beyaz yakalı iş gören katılmıştır. Anket yöntemiyle toplanan veriler SPSS 20 paket programıyla analiz edilmiştir. Analizler sonucunda örgütsel sessizlik faktörlerinden“İş yerini ve kişisel gelişimi iyileştirme çabaları”ile iş tatmini faktörlerinden“Çalışma Şartları ve başarı”ve“İşin sağladığı avantaj”arasında negatif ve zayıf bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak, örgütsel sessizlik faktörlerinden“İş yerini ve kişisel gelişimi iyileştirme çabaları”ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif ve zayıf bir iliĢki bulunmuĢtur. Anahtar Kelime: Örgütsel Sessizlik, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, İnşaat Sektörü
Özet (Çeviri)
The most important advantage of the companies in todays' severe competition is their human resource. The contribution that employees will make in terms of their knowledge, skills and abilities and the ideas they will suggest is of importance. However, employees may be reluctant to contribute due to some reasons. This reveals the importance of organizational silence. It's known that organizational silence affects employee attitudes and behaviors toward their job and the organization. Within this framework, the purpose of this study is to investigate the relationship between organizational silence, job satisfaction and intention to quit. 250 white-collar employees working in construction sector participated to the study. Data were collected by a questionnaire and analyzed using SPSS 20 software program. As a result of the analyses, it's found that there's a negative and weak relationship between organizational silence factor“efforts to improve self and the workplace”and job satisfaction factor“working conditions and success”and“advantages the job provides”.