Aile şirketlerinde kurumsallaşma
Family business in institutionalization
- Tez No: 443319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH FATİH AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Aile Anayasası, Kobiler, Kurumsallaşma, Family Business, Family Constitution, SMES, Corporate Governance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gelişen, küreselleşen Dünyada ve Türkiye'de aile şirketleri, ekonomi havuzunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Dolayısıyla ekonomi açısından azımsanmayacak ölçüde önemli bir yeri işgal etmektedirler. Özellikle 21. Yüzyılda rekabet ortamının deyim yerinde ise vahşileştiği bir çağda değişim için kurumsallaşma, kurumsallaşma için de değişim şarttır. Bir aile şirketinin kurumsallaşması, kendini ilgilendiren her bir konuya, kurallara, sürece hakim olması, iş bölümünün iyi bir biçimde, sağlıklı işliyor olması ve değişen koşullara cevap üretebilmesi koşuluyla mümkündür. Özellikle ülkemizde ekonominin kalbi olan Kobilerin ezici çoğunluğunu aile şirketleri oluşturmaktadır. Bu durum Türkiye ekonomisinde, aile şirketlerinin önemini ifade etmektedir. Piyasa ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olan aile şirketleri aynı zamanda istihdam kaynağı olarak da öne çıkmaktadır. Ülkenin iş gücünü oluşturan aile şirketlerinin karşılaştığı en önemli sorun aile şirketlerinin kurumsallaşamaması, idare edilememesi, yeni dinamik kuşaklara aktarılamaması sorunu kendini göstermektedir. Bu çalışmada kurumsallaşma adına aile şirketlerinin karşılaştığı sorunların giderilmesi adına yapılması ve yapılmaması gerekenler ele alınmıştır. Kurumsallaşmanın önemi ve kurumsallaşırken düşülen hatalara yer verilmiş olup bunların çözümü aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Evolving, globalized world and the family-owned company in Turkey constitutes a major part of the economy pool. Therefore, they occupy an important place to the extent the economy can not be underestimated. Especially in the competitive environment of the 21st century in place of the statement of changes in an era of institutionalization for the wild, it is also necessary for institutionalizing change. the institutionalization of a family business, self-interest in each topic, the rules, as long as you have mastered a good way of division of labor, to be healthy, provided it works and it is possible to produce a response to changing circumstances. Especially in our country constitute the overwhelming majority of SMEs are familyowned company which is the heart of the economy. In this case, it is understood that the majority of Turkey's economy by companies survived. family, one of the most important elements of market economy, companies also excels as a source of employment. inability to handle the most important issues faced by family-owned companies are not institutionalized to make up the workforce of the country, shows up the problem can not be transferred to the new dynamic generation. The work done to remedy the problems facing the institutionalization behalf of the family company and don'ts are discussed. The importance of the firm was institutionalized and given the deduction of error is their solution was sought.