Üniversite öğrencilerinin kendini sabotaj düzeyleri ile spor ve farklı değişkenler arasındaki ilişkinin araştırılması
University student's investigate the relationship between different variables and self sabotage levels of sport
  1. Tez No: 445984
  2. Yazar: BİLAL ÇİNGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini Sabotaj, Spor, Üniversite Öğrencileri, self-sabotage, Sports, University students
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversitede öğrenim gören öğrencilerin kendini sabotaj düzeyleri ile spor ve farklı değişkenler arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubu, 2014-2015 yıllarında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde farklı bölümlerde lisans düzeyinde öğrenim gören 457 bayan 393 erkek olmak üzere toplam 850 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin kendini sabotaj düzeyleri ile farklı değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmak için Jones ve Rhodewalt (1982) tarafından geliştirilen, Akın, Abacı ve Akın (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan kendini sabotaj ölçeği kullanılmıştır (A.Akın 2013). Verileri analizinde spss 21 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans dağılımı, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için T testi, ikiden fazla değişkenler arasındaki ilişkiyi bulmak için ise Anowa Waryans testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki fark p.0,05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; kendini sabotaj düzeyleri ile cinsiyet, aile yapısı, kişisel aylık gelir ve spor yapma nedenleriyle alakalı değişkenler arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bireylerin kendini sabotaj düzeyleri ile sigara ve alkol kullanma alışkanlıkları, spor yapma durumları, yaş, öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, aile tutumları, yaptıkları spor yapma türü ve haftalık spor yapma süreleri değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Spor yapan bireylerin sabotaj eğiliminin spor yapmayan bireylerden yüksek olduğu tespit edilen bu çalışmada, spor türü olarak takım sporu yapan bireylerin daha çok sabotaj eğilimi gösterdiği görülmüştür. Spor yapma nedenine göre bireylerin sabotaj eğilimi açısından farklılıklar göstermediği çıkan sonuçlar arasındadır. Yapılan sporun süresi, zamanı bireylerin zamanlama kavramına uygun olduğu takdirde spor yapan bireylerin sabotaj eğilimi, spor ile bağdaşmayacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is, investigating the relationship between the self-sabotage level of students who are educating in universities with sports and different variables. The universe of this research consists the university students who are educating in Turkey. Experimental group includes 457 female and 393 male, total 850 person who were getting their education from various undergrads in Erzurum Atatürk University between years 2014 and 2015. In this research, the sabotage scale which is developed by Jones and Rhodewalt (1982) and translated to Turkish by Akın, Abacı and Akın (2010) had been used to investigate the relationship between self-sabotage levels of students and different variables. A.Akın (2013). Spss 21 package program had been used to analyze the datas. In the analyze of datas, frequency dispersion, t test for investigating the relationship between two independent variables and the anowa waryans tests for investigating the relationships between variables which are more than two, had been used. The differences between variables rendered by setting the suggestiveness level to p.0,05. According to acquired datas; there is no suggestive differences between self-sabotage levels and sex, family structure, personal income and reasons of doing sports. It has been seen that, there is suggestive differences between self-sabotage levels and smoking and drinking habits, condition of doing sports, age, education field, class rank, family attitudes, sports kind and weekly sports times. The study has shown; the individuals who are doing sports has more trent to self-sabotage than the individuals who don't practise sport. In addition to that individuals who are practising team sports has more self-sabotage trent. Datas also shown that, individual's self-sabotage trents are independent from reasons of doing sport. Self-sabotage levels of individuals who are doing sports has not comport with sports while sport time is appropriate with individuals timing concepts.