Özel güvenlik görevlilerinin eğitimi üzerine bir araştırma: Iğdır ili örneği
A study on private security officers training: The case of Iğdır
  1. Tez No: 446003
  2. Yazar: ERKAN ŞAHİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Güvenlik Örgütleri, Özel Güvenlik, Örgütlerde Eğitim ve Geliştirme, Özel Güvenlik Eğitimi Veren Kurumlar, Security, Security Organizations, Private Security, Training and Development in Organizations, Private Security Training Institutions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Rekabet üstünlüğünü yakalama ve sürdürme çabası içindeki örgütler için, nitelikli insan kaynaklarının önemi giderek artmaktadır. Bu noktada örgütlerde eğitim ve geliştirme kavramı büyük ölçüde öne çıkmaktadır. Bu tezin temel amacı, geçmişten günümüze ülkemizde verilen özel güvenlik eğitimini inceleyerek eğitim eksikliklerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda yürütülen çalışmada, ülkemizdeki özel güvenlik eğitimi veren kurumlar ile özel güvenlik personelinin eğitim eksiklikleri ve mesleki eğitime bakış açısı arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde güvenlik kavramı ve ülkemizde güvenlik hizmeti veren kurumlar açıklanmıştır. İkinci bölümde örgütlerde eğitim ve geliştirme kavramı açıklanmış olup örgütlerde eğitim ve geliştirmenin önemi, eğitim ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılan yöntemler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde özel güvenlik kavramı, dünyada ve Türkiye'de özel güvenliğin gelişimi ile özel güvenlik eğitimi üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise özel güvenlik eğitimi veren kurumlar arasındaki farklılıklar, özel güvenlik personelinin eğitim eksikliğine yönelik düşünceleri ve mesleki eğitime bakış açıları bakımından incelenmiştir. Sonuçlara göre özel güvelik personelinin eğitim eksiklikleri tespit edilmeye çalışılmış. Ayrıca bu eğitim eksikliklerinin eğitim kurumundan ve eğitim kurumunun sunduğu eğitim yeri, eğitici personel niteliği ve niceliği, eğitim süresi gibi etkenlerden kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
For organizations that are in the struggle for catching the competitive advantage and for carrying on that, the importence of qualified human resources are gradually increasing. In this point the concept of training and development in organizations draws the attention. The main aim of this thesis is to reveal lacks of training by examining the private security training given in our country from the past to present. In the study conducted fort his purpose, discrepancy between instutions giving private security training and the training lacks of private security stuffs and perspective to vocational training has been examined. The study consist of four parts. In the first part, it has been explained instutions giving security security service in our country and the security concept. In the second part, following explaining the concept training and development in organizations and methods used in training and development activities have been dealt with. In the third part, the concept of private security and development of ptivate security in Turkey and in the World and private security training were focused on. In the last part, differences between instutions giving private security training, private security staffs thoughts abaout training deficiency and their point of view to vocational training were examined. According to the results, it was tried to determine training lacks of private security staff. Also it was determined that these training lacks stemmed from factors such as training instutions, training place presented by training instutions, quality and quantity of trainer stuff and training period.