Iğdır, Ağrı, Erzurum illerinde futbol antrenörlüğü yapan bireylerin liderlik tarzlarının belirlenmesi
The definition of the leadership styles of the individuals coaching in Iğdır, Ağrı, Erzurum provinces
  1. Tez No: 446004
  2. Yazar: ERKAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Futbol, Antrenörlük, Leadership, Football, Coaching
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı Iğdır, Ağrı, Erzurum illerinde futbol antrenörlüğü yapan bireylerin liderlik tarzlarını belirlemektir. Araştırmaya Iğdır, Ağrı, Erzurum illerinden toplam 112 futbol antrenörü katılmıştır. Araştırmada antrenörlerin liderlik tarzlarını belirlemek için 1980 yılında Chelledurai ve Saleh tarafından geliştirilen Sporda Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Antrenörlerin liderlik tarzlarını belirlemeye yönelik bu ölçek 5 boyut ve toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Araştırmaya katılan futbol antrenörlerine uygulanan kişisel bilgi formu ve sporda liderlik ölçeğinden elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve analizinde; ölçeğin 5 boyutundan elde edilen değerler kullanılarak standart sapma, aritmetik ortalama ve mod değerleri bulunmuştur. Çalışmada kişisel bilgi formunda yer alan antrenörlerin yaş, medeni durum, eğitim durumu, antrenörlük kademesi, futbolculuk ve antrenörlük yaşantılarının değerleri ile sporda liderlik ölçeği boyutlarına verilen cevaplar arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını tespit etmek için tek yönlü varyans analizi (One Way Anova) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda araştırmaya katılan futbol antrenörlerinin daha çok demokratik liderlik ve vizyoner liderlik tarzlarına sahip oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the leadership style of the football coaches. The study includes total 112 football coaches from Iğdır, Ağrı, Erzurum. In this study Leadership Scale for Sport (LSS) which was developed by Chelladurai and Saleh (1980) was used to determine the leadership style of coaches. This scale determine the leadership style of coaches consists of 5 sizes and a total of 40 questions. It is found that standard deviation, mean and mode values by using the value obtained by the scale of 5 dimensions, in the evaluation of the data obtained from the analysis of the leadership scale of sport and personal information form that apply to participate in the survey of football coaches. In this study, one-way analysis of variance (One Way ANOVA) was used to determine whether significant differences among the responses to the leadership scale dimensions and personal information form including marital status, age coaches, educational level, coaching level, values of football and coaching life. As result, it has seen more democratic leadership and visionary leadership style of football coaches who participated in the research.