Fen ve Teknoloji dersinde kuantum öğrenme modelinin, öğrencilerin akademik başarısı, Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumu, motivasyon ve bilgilerin kalıcılığı üzerine etkisi
The effects of quantum learning model in Science and Technology course on students' academic achievement, attitude toward the science and technology course, motivation and knowledge retention
- Tez No: 446691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETEK PİNER BENLİ, YRD. DOÇ. DR. GÜLAY BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Kuantum Öğrenme Modeli, Akademik Başarı, Tutum, Motivasyon, Bilgilerin Kalıcılığı, Science and Technology, Quantum Learning Model, Academic Achievement, Attitude, Motivation, Knowledge Retention
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmanın amacı Fen ve Teknoloji dersinde Kuantum Öğrenme Modelinin öğrencilerin akademik başarısı, Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumu, Fen öğrenmeye yönelik motivasyonu ve bilgilerin kalıcılığı üzerine etkisini incelemektir. Araştırmada ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Osmaniye İli Düziçi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir Ortaokulda 8. sınıf düzeyinde“Hücre Bölünmesi ve Kalıtım”ünitesinde uygulanmıştır. Araştırmanın deney ve kontrol grubunu 15'şer öğrenci olmak üzere rastgele yöntemle seçilmiş toplam 30 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma toplam 6 hafta (24 ders saati) süreyle uygulanmıştır. Deney grubuna Kuantum Öğrenme Modeline göre hazırlanan etkinlikler, Kontrol grubuna ise mevcut programdaki kazanımlara göre hazırlanan etkinlikler uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi, Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği ve Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Akademik Başarı Testi uygulamadan 1 (bir) ay sonra bilgilerin kalıcılığını ölçmek amacıyla tekrar uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15.0 (Statical Package for Social Science) paket programı ile bağımsız örneklem t testi, bağımlı örneklem t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Kuantum Öğrenme Modelinin 8. sınıf düzeyinde“Hücre Bölünmesi ve Kalıtım”ünitesinde akademik başarıyı kontrol grubuna göre önemli düzeyde arttırdığı belirlenmiştir. Kuantum Öğrenme Modelinin öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutum ve motivasyon puanlarını arttırdığı kontrol grubunda ise azalttığı ancak bu artışın ve azalışın anlamlı olmadığı bulunmuştur. Ayrıca, Kuantum Öğrenme Modelinin öğrencilerde bilgilerin kalıcılığını kontrol grubuna göre önemli düzeyde arttırdığı gösterilmiştir. Sonuç olarak Kuantum Öğrenme Modelinin Fen ve Teknoloji dersinde akademik başarı, tutum, motivasyon ve bilgilerin kalıcılığı üzerine olumlu bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of Quantum Learning Model on students' academic achievement, their attitude toward Science and Technology course, motivation toward Science learning and the knowledge retention in Science and Technology course. In this study, an experimental design based on pre-test and post-test control groups was used. This study was applied on“Cell Division and Heredity”unit for the 8th grade in 2015-2016 academic year at a secondary school which is in Duzici District of Osmaniye under the National Education Directorate. The research was carried out with a total of 30 students chosen randomly and, both the experimental group and the control group included 15 students. The study was carried out for a total of 6 weeks (24 lesson hours). The activities prepared based on the Quantum Learning Model were applied to the experimental group while the activities prepared according to the educational attainments in the existing program were applied to the control group. In this study, Academic Achievement Test, Attitude Scale for Science and Technology Course and Motivation Scale Toward Science Learning were used as data collection instruments. The Academic Achievement Test was applied once again after a month from the first one with the aim of determining the knowledge retention. All data obtained from this research were analysized using SPSS 15.0 statistical software package program by using independent samples t test and paired samples t test. As a result of this study, it was identified that Quantum Learning Model significantly increased the academic achievement at 8th grade on“Cell Division and Heredity”unit in comparison with the control group. It was found that Quantum Learning Model increased the students' motivation and attitude toward Science and Technology course while it decreased in the control group, however, these increases and decreases were not significant. Furhermore, it was shown that Quantum Learning Model significantly increased the knowledge retention in comparison with the control group. Consequently, it was determined that Quantum Learning Model had a positive effect on students' academic achievement, attitude, motivation and knowledge retention in the Science and Technology course.