Profesyonelleşmenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin incelenmesi: Bir vakıf üniversite çalışanları üzerine araştırma
Investigation the effects of professionalism on the organizational commitment: Research on a fonundation university employees
  1. Tez No: 446912
  2. Yazar: ELİF BOZOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI OKAN YELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, profesyonelleşme, örgütsel bağlılık ölçeği, profesyonelleşme ölçeği, Organizational commitment Loyalty, professionalization, organizational commitment scale, professionalisation scale
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Örgütsel bağlılık ve profesyonelleşme araştırmacılar ve işverenler tarafından en çok incelenen konulardan biri olmuştur. Yapılan çalışmalarda bu iki kavram arasındaki ilişkiye ait sonuçlar farklılık göstermektedir. Bu araştırmanın amacı; örgütsel bağlılık ve profesyonelleşme arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Ankara'da bulunan bir vakıf üniversite çalışanları oluşturmuştur. 165 Akademik ve idari personel üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Anket demografik sorular, örgütsel bağlılık ölçeği ve profesyonelleşme ölçeğinde oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre örgütsel bağlılık ve profesyonelleşmenin arasında profesyonelleşmenin alt boyutu olan mesleki ideoloji dışında istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment and professionalisation has been one of the most researched topics among researchers and employers. The studies about the relationship between these two concepts perform differentiated results. The purpose of this study is to analyze the relationship between organizational commitment and professionalisation. The sample of the study is a group of staff in a foundation university in Ankara city. A survey has been conducted with 165 Academic and administrative staff. Survey consists in demographic questions, organizational commitment and professionalisation scales. As per research findings, a statistically significant relationship has been found between organizational commitment professionalisation other than the professional ideology which is a sub dimension of professionalisation.