Spinal blok uygulaması öncesi perfüzyon indeks (>3.5) ile hipotansiyon gelişimi tahmininin doğruluğu ve hipotansiyon gelişmesi öngörülen hastalarda volüm yüklemesinin (10ML/KG) efedrin kullanımı üzerine etkisi
The precision of perfusion index for spinal induced hypotension before spinal block and the effect of cristaloid preload before spinal block on efedrin usage
  1. Tez No: 447535
  2. Yazar: ERMAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR EKEMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Perfusion index, cristaloid preload, spinal block induced hypotension
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmamızda spinal blok uygulanan hastalarda blok öncesi perfüzyon indeks ile spinal blok sonrası gelişebilecek hipotansiyon arasındaki ilişki ve spinal blok öncesi iv sıvı verilmesinin spinal blok sonrası gelişebilecek hipotansiyonu önlemede ve operasyon sırasında hipotansiyon tedavisinde kullanılan efedrinin kullanımına olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışma, 05 Ağustos 2015- 05 Ağustos 2016 tarihleri arasında, spinal anestezi altında cerrahiye alınan 18-100 yaş aralığındaki, ASA I,II,III 7 kadın,94 erkek toplam 101 hastanın dosyalarının incelenmesi ile gerçekleştirildi. Hasta dosyaları ve anestezi takip formlarından yapılan incelemelerde hastaların demografik özellikleri, spinal blok için kullanılan hasta pozisyonu, lokal anestezik cinsi ve miktarı, duyusal blok seviyesi, vaka içerisindeki hemodinamik ölçümleri ile perfüzyon indeks değeri, gelişmiş ise hipotansiyon zamanı, kullanılmış ise efedrin miktarı ve ilk kullanım zamanına dair veriler tespit edildi. Elde edilen verilerin istatistiksel anlamlılığı t-testi, Pearson Ki-Kare testi, Wilcoxon işaretli sayılar testi ve Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research the corelation between perfusion index before spinal block and spinal block induced hypotension (SİH) and the effectiveness of cristaloid preload before spinal block to usage of efedrin for treatment of SİH. Records from 7 woman 94 man total 101 patients between 18-100 years of age, who underwent surgery with spinal anesthesia between August 2015 – August 2016 were studied. We enroll patients demografical characteristics, the position of patient for spinal block, local anethesic form and dosage, spinal block height, hemodynamic parameters and perfusion index of patients in the surgery, hypotension time, efedrin first usage time and dosage used for SİH from anesthesic records. These results analyzed with t-test, Pearson Chi-Square test, Wilcoxon signed rank test and Mann Whitney U test. SİH were seen in %25,7 of patients. More and more age and block heigh increase hypotension incidence will rise. iyon insidansı artmıştır. Any corelation SİH and Pİ degrees before spinal block was not found, but MAP degrees before spinal block were significantly different in hypotension group. 10 ml/kg cristaloid preload was used %37,6 of patients. SİH was not precluded by cristaloid preload usage and usage of cristaloid preload didn't effect efedrine dosage and timing. Cristaloid preload changed significantly patients heart rate and perfusion index. We conclude from this research that perfusion index isn't determinant for progress of SİH. Besides cristaloid preload don't avoid devlopment of SİH and don't reduce efedrin usage and need in the surgery.