Şirketlerde hilenin tespiti ve önlenmesi
The trick companies in identifying and prevention
- Tez No: 447894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hile, Ġç Denetim, ÇalıĢan Hileleri, Tespiti ve Önlenmesi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışanlar tarafından yapılan hilelerin, bir zincirin halkaları gibi işletmelere, işletmedeki diğer çalışanlara, işletme ile ilişkili üçüncü kişilere, dolayısıyla ülke ekonomilerine ciddi zararlar verdikleri görülmektedir. Bu nedenle çalışanlar tarafından yapılan hilelerin nasıl ve hangi yöntemlerle ortaya çıkarılacağı, çalışanları hile yapmaya iten nedenleri ve çalışan hileleri önlenmesi için işletmelerin neler yapması gerektiği sorularına ait cevaplar tezin çalışma konusunu oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışma ile çalışan hileleri hakkında ayrıntılı bir araştırma ortaya koymak ve bu araştırma sayesinde işletmelere, yatırımcılara, işletme ile yakından ilgili üçüncü kişilere çalışan hileleri hakkında bilgi sahibi yapmaya çalışılmıştır. İşletmenin hayati fonksiyonlarını hedef alan çalışan hileleri teorik olarak ve genel bir veri taraması yapılarak incelenmiş olup, çalışan hileleri ile ilgili istatistiki araştırmalar ile örnek hile olaylarına da yer verilerek çalışan hilelerinin daha iyi anlaşılabilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Seems that tricks made by emplayecs cause serious damage to compories like links in a chain,other empbyees there and third person related to them espedally national economy. So, the subject of this thesis consist of the answers to questions like how and which method this tricks made by emplayees will be revaled, why these emplayeces make them and what the componies should do to prevent them. This study is tried to present an intensive research and let peaple like investros and companies have informations about tricks well that these tricks as a vital function for companies are investigated theoretically and is done general data scan by giving satistical researah and sample tricks. Keywordas: Revelation and Prevention of Tricks