Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmelerin vergi istisna ve uygulamaları, Ar-Ge desteği
The companies' those are making their activities ontechnoparks tax exemptions and applications, R&D consolidation
  1. Tez No: 447920
  2. Yazar: BERNA DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknopark, Ar-Ge, Üniversite-Sanayi işbirliği, inovasyon, Bilim ve Teknoloji, Bilim ve Teknoloji Politikaları, Technoparks, R&D, University-Industry collaboration, inovation, Science and Technology, Technologic Growth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz de bir ülkenin diğer ülkelerle rekabet edebilme gücü o ülkenin yeni bilgi üretmesi ve teknolojik gelişmeyle doğru orantılıdır. Değişimin hızlı yaşandığı günümüz de gelişmiş ülkelerde yıllar önce başlayan teknoparklar, ülkemize ancak 2001'de çıkan kanun ile gelmiştir. Teknoparklar, yönetim ve uzman kişilerin işbirliği ile oluşturulduğu, ülkelerin uluslararası rekabet gücünü artıran, dünya ekonomisi ve ticaretine yön veren alanlar olarak hızla yayılmaktadır. Günümüzün ekonomi ve sanayi alanlarına en büyük kâr payı getirisi hiç kuşkusuz teknoparkların kurulması ile olmuştur. Toplumlar artık sermaye ve işgücü üretimi ifadesinden, bilgi ve teknoloji üretimine geçiş yapmıştır. Bu geçişin önemli nedeni, var olan ve öğretilenlerin dışında, insanoğlunun incelemeye, araştırmaya, keşfetmeye ve uygulamaya yönelik merakı, hayata daha bilinçli bakmasına, ekonomik olmasına, zamanı daha iyi değerlendirmesine yönelik bilgiyi bulmasına ve bunu en son noktaya kadar geliştirmesine fırsat sağlamış olmasıdır. İleri teknoloji, AR-GE, inovasyon, rekabet, girişimcilik 21. Yy. üretim yapı taşlarını oluşturmaktadır. Teknoparklar, işte tüm bu oluşumları içinde barındırmaktadır. Tez çalışmamızda amaç; Teknoparkların dünyada ve Türkiye de tarihsel gelişimi, teknopark politikaları, üniversite – sanayi işbirlikleri, inovasyon açısından bir değerlendirme ve ülkemizde teknolojik olarak gelişiminde teknoparklar ile birlikte sağlanan Ar-Ge destek uygulamalarına değinilerek, önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today , the power of competition of a country with other countries rely on the new knowledge and technology improvement.Today as the transformation has been formed rapidly, the technoparks had been started to establish many years ago in developed countries but started in 2001 with a law in our country. Technoparks, has been established by administration and experts, spreads rapidly as directing areas for World economics and trade and also enhances the international competition power of the countries. Today , the biggest profit income to economics and industrial areas occurs with the settlement of the technoparks. Societies no longer talks about capitol and workmanship production. They now talk about information and technology production. The main reason for this changeover is the curiosity to research, investigate, explore and apply of mankind. This made mankind to look to the life more conscious, to be more economic and to find the knowledge to spend time more effectively. Advanced technology, R&D, competition, entrepreneurship are the main constituent of 21st century. Technoparks need to have all these formations inside. The reason of this thesis is to considerate the development of the technoparks in Worldwide and Turkey, politics of technoparks, university-industy collaboration and innovation. Technologic growth of the technoparks are being supported by R&D applications.