35 - 50 yaş arası kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi ve depresyon ilişkisi
Relationship between physical activity levels and depression in women between the AGES of 35 and 50
- Tez No: 448759
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Fiziksel Aktivite, Kadınlar, Depression, Physical Activity, Women
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, 35–50 yaş arası kadınlarda fiziksel aktivite ile depresyon arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2015 – 2016 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'nda (İSMEK) sanat ve spor alanlarında eğitim gören 35- 50 yaş arası yetişkin gönüllü bireylerden oluşturulmuştur. Örneklem grubu basit tesadüfü örnekleme tekniğiyle belirlenmiştir. Örneklem grubunun depresyon düzeyleri belirlemek için Beck tarafından 1961'de geliştirilen, Türkçe geçerlik (r=74) ve güvenirlik (α=80) çalışması Hisli (1989) tarafından yapılan Beck depresyon ölçeği kullanılmıştır. Bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Avusturalya Devleti tarafından toplumun fiziksel aktivite düzeyini ölçmek için kullanılan ve Pehlivan tarafından Türkçeye çevrilen, geçerlilik ve güvenirliliği yapılmış Fiziksel Aktivite Düzeyi Belirleme Anketi kullanılmıştır (Albayrak, 1998). Araştırmaya katılan grubun fiziksel aktivite düzeylerini ve depresyonla ilişkisini ortaya koymak amacıyla uygulanan anketlerden elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS Windows x sürüm kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizi t-test ve ANOVA kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda spor yapan bireylerin depresyon puanları ile spor yapmayan bireylerin puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is women between the ages of 35-50, to determine whether there is a relationship between physical activity and depression. The sample of the study 2015–2016 Istanbul Metropolitan municipality art and vocational training courses (ISMEK), who are educated in the field of art and sports between the ages of 35 and 50 individuals was created from adult volunteers. Sample group simple coincidence sampling technique. Depression developed by Beck in 1961 to determine the level of the sample group of Turkish validity (r=74) and reliability(α=80) Beck depression scale has been used work made by Hisli(1989). Individuals to determine their level of physical activity a questionnaire was used to determine the level of physical activity developed by Pehlivan. In order to reveal the relationship between physical activity and depression levels of the group surveyed, the questionnaire was used SPSS for Windows statistical analysis of the data obtained from X version. The research statistical analysis t-test and ANOVA were evaluated. As a result of the study, depression scores of individuals who play sports do sports with individuals who don't it was found that there is a statistically significant relationship between the scores (p 0,05).