Bevasizumab alan metastatik kolon kanserli olgularda CEA ve histopatolojik özelliklerin değerlendirilmesi
The evaluation of histopathological features and CEA level of patients with metastatic colon cancer who received bevacizumab
  1. Tez No: 448773
  2. Yazar: FATMA SENA DOST GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. HAKAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kromogranin A, kolorektal kanser, nöroendokrin diferansiasyon, sinaptofizin, tümör ilişkili makrofaj, Chromogranin A, colorectal cancer, neuroendocrine differentiation, synaptophysin, tumor associated macrophage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bevasizumab Alan Metastatik Kolon Kanserli Olgularda CEA ve Histopatolojik Özelliklerin Değerlendirilmesi Amaç: Uzmanlık tezi olarak seçilen bu çalışmada antianjiojenik tedavi almış olan KRK'li hastalarda klinikopatolojik özellikler, CEA düzeyi, nöroendokrin diferansiasyon, tümör ilişkili makrofaj infiltrasyonu yoğunluğunun, prognozla ve antianjiogenik tedaviye yanıt ile ilişkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve metot: Bu çalışma tek merkezli retrospektif bir çalışmadır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında 22.03.2006-04.11.2015 tarihleri arasında bevasizumab tedavisi başlanmış metastatik kolorektal kanser tanılı 123 hastanın dosyaları geriye yönelik tarandı. Yeterli tümör dokusu bulunan 96 hastanın parafin bloklarından kesitler alınarak sinaptofizin, kormogranin A ve CD68 ile boyandı. Hastaların tedavi yanıtları, progresyonsuz sağkalım süreleri, genel sağkalım süreleri ve nöroendokrin diferansiasyon, tümör ilişkili makrofaj yoğunluğu, CEA düzeyi ve diğer klinikopatolojik özellikler ile arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: CEA düzeyi ile PFS ve OS arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Distal kolon/rektum tümörlerinde hem PFS hem de OS anlamlı olarak daha uzun bulundu. Tek değişkenli analizde PFS NED pozitif olanlarda negatiflere göre anlamlı olarak daha düşük (sırasıyla 5,5±1,4 ay ve 8,3±1,0 ay; p=0.0085) iken OS açısından anlamlı bir farklılık (sırasıyla 10,6±2,4 ay ve 15,4±2,0 ay; p=0,5474) izlenmedi. Tümör dokusunda TAM yoğunluğu yüksek olanlarda düşük olanlara göre hem PFS (sırayla 6,5±1,2 ay ve 9,3±1,8 ay; p=0,0272) hem de OS (sırasıyla 14,1±1,7 ay ve 26,7±8,8 ay; p=0,0076) anlamlı olarak daha düşük bulundu. Çok değişkenli analizde ise NED negatifliği PFS açısından bağımsız prediktif faktör (HR=0,542, p=0,042) olarak bulunurken; genel sağkalım açısından tümör dokusunda TAM infiltrasyonunun düşük olması olumlu bir prediktif faktör (HR=0,30; p=0,030) iken primer tümörün kolonda lokalize olması kötü bir prediktif faktör (HR:1,869, p=0,046) olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda primer tümör lokalizasyonu, tümör dokusunda NED derecesi ve tümör çevresinde TAM yoğunluğu ile bevasizumab etkinliği arasında bir ilişki bulunmuştur. Çalışmamız özellikle primer tümörde TAM infiltrasyonu derecesi ve tümör lokalizasyonu bevasizumab tedavisinden yarar görebilecek hastaların seçiminde kullanılabileceğini öngörmekle birlikte bu konuda kesin bir sonuca ulaşabilmek için randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Histopathological Features and CEA Level of Patients with Metastatic Colon Cancer Who Received Bevacizumab Objective: In this study, CRC patients who received antiangiogenic therapy are examined about clinicopathologic features, CEA level, neuroendocrine differentiation (NED), tumor associated macrophage (TAM) infiltration to determine whether there is a relationship with prognosis and antiangiogenic treatment efficacy. Patients and Methods: We retrospectively analyzed the treatment efficacy, progression free survival (PFS), overall survival (OS), pre-treatment CEA level and clinicopathologic features of one hundred twenty three patients with metastatic colorectal cancer who administered bevacizumab therapy at the Department of Medical Oncology in Ankara University Faculty of Medicine between 22.03.2006 and 04.11.2015. Ninety-six patients had adequate timur tissue material. Tumor tissue sections were stained with synaptophysin, chromogranin A and CD68 antibodies. We examined the relationship between CEA level, clinicopathologic features, NED, TAM and progression free survival (PFS), overall survival (OS) and treatment efficacy. Results: There is no correlation with CEA level and PFS, OS. PFS and OS have been found significantly longer in patients with distal colon and rectal tumor. Median PFS and OS were respectively 5,5±1,4 and 10,6±2,4 months in NED (+) group; 8,3±1,0 and 15,4±2,0 months in NED (-) group (p=0.0085 vs p=0,5474). Median PFS and OS were respectively 6,5±1,2 and 14,1±1,7 months in TAM high group ; 9,3±1,8 and 26,7±8,8 months in TAM low group (p=0,0272 vs p= p=0,0076). In the multivariate analysis only absence of NED was found as independent favorable predictive factor for PFS (HR: 0,542; p=0,042). However, lower TAM infiltration in tumor tissue (HR=0,30; p=0,030) and distal tumor localization (rectum) were favorable independent predictive factors for OS in multivairate analysis (HR:1,869, p=0,046). Conclusion: In this study we found a correlation between location of primary tumor, the degree of neuroendocrine differentiation, infiltration of tumor associated macrophages survival in patients with advanced CRC who treated with bevacizumab plus combination chemotherapy. Our results suggest the use of primary tumor location and degree of the infiltraiton of TAM in primary tumor tissue as predictive factors for bevacizumab treatment in patients with advanced CRC. However, further randomized trials are needed to enlighten the predictive role of these parameters for anti-angiogenic treatments.