Allium cepa'da benzofenon'un sebep olduğu fizyolojik, anatomik ve sitogenetik değişimlerin araştırılması
Investigation of physiological, anatomy and cytogenetic effect of the benzophenone on Allium cepa L.
  1. Tez No: 449423
  2. Yazar: LÜTFİYE SELİN HOŞGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜLTİĞİN ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Benzofenon, genotoksisite, kromozomal hasarlar, mikronukleus, Allium cepa L, Benzophenone, genotoxicity, chromosomal damages, micronucleus, Allium cepa L
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
Bu çalışmada, günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız parfüm ve kozmetik ürünlerinin yapısında bulunan Benzofenon'un Allium cepa L. kök ucu hücrelerinde meydana getirdiği fizyolojik, anatomik ve sitogenetik etkiler araştırılmıştır. Test materyali olarak Allium cepa tohumları kullanılmıştır. Çimlenme yüzdesi, kök uzunluğu, ağırlık kazanımı fizyolojik; kromozomal anormallikler, mikronukleus (MN) sıklığı ve mitotik indeks (MI) genotoksisite, kök uçlarından alınan kesitler ise anatomik parametreler olarak ele alınmış ve elde edilen veriler istatiksel parametreler ile ilişkilendirilmiştir. A.cepa tohumları kontrol ve Benzofenon uygulama grupları olarak toplam 4 (dört) gruba ayrılmış ve 72 saat süresince Benzofenon'un üç farklı dozu (100, 250 ve 500 ppm) ve çeşme suyu ile muamele edilmişlerdir. Sonuçta, Benzofenon'un tüm uygulama gruplarında doza bağlı olarak çimlenme yüzdesi, kök uzunluğu, ağırlık kazanamı ve mitotik indeksi (MI) azalttığı, kromozomal anormallikler ve mikronukleus (MN) oranını ise arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca Benzofenon uygulaması kök ucu hücrelerinde yassılaşmış hücre çekirdeği, iletim dokusunda madde birikimi, belirgin olmayan iletim dokusu, hücre deformasyonu ve nekroz şeklinde anatomik hasarlara sebep olmuştur. Sonuç olarak, Benzofenon'un doza bağlı olarak A.cepa kök ucu hücrelerinde fizyolojik, anatomik ve sitogenetik değişimlere neden olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study physiological, anatomical and cytogenetic effect of the Benzophenone frequently used in our daily lives in the composition of perfume and cosmetic products in Allium cepa L. root tip cells were investigated. Allium cepa seeds were used as test material. Germination percentage, root lenght and weight gain were used as physiological indicators and chromosomal damage, micronucleus (MN) frequency and mitotic index (MI) genotoxicity, stem is taken as the end sections taken from antomical parameters and these datas were correlated with statistical parameters. The seeds of A.cepa were divided into four groups: control, three Benzephenone treatment groups, and they were treated with drink water different three doses (100, 250 and 500 ppm) of Benzophenone during 72 hours. As a result, it was determined that Benzophenone fairly decreased the germination percentage, root lenght and weight gain depending on dose in seeds all the treatment groups, whereas chromosomal damage and MN rate were increased. As Benzophenone application root tip cells in the cell nucleus flattened, transmission without significant accumulation of substances in tissue, conduction tissue cells, necrosis caused anatomical deformation and damage. In conclusion, datas obtained in this study indicated that Benzophenone has cytotoxic effects a dose depending on root tip cells of Allium cepa.