Titanyum ve zirkonyum metal alkoksitlerin oksim ligantlarıyla sol-gel metodu ile kompleksleşme reaksiyonları ve yapı tayinleri
Complexation reaction of titanium and zirconium alkoxides with sol-gel method oxime ligands and structural determination
- Tez No: 449424
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN ŞENGÜL OKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sol-jel, metal alkoksit, Zr(OBun)4, Ti(OBun)4, diphenyl glyoxime (benzyl dioxime), α-benzoinoxime ve syn-2-pyridinealdoxime, Sol-gel, metal alkoxide, Zr(OBun)4, Ti (OBun)4, diphenyl glyoxime (benzyl dioxime), α-benzoinoxime and syn-2-pyridinealdoxime
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, metal alkoksitlerin koordinasyon kimyasında kuvvetli bir kelat özelliğe sahip oksim ligantlarıyla kompleksleşme reaksiyonları incelenmiştir. Oluşan kompleslerin yapısı aydınlatılmıştır. Bu doğrultuda bazı oksim ligantlarının zirkonyum tetra n-bütoksit (Zr(OBun)4) ve titanyum tetra n-bütoksit (Ti (OBun)4 ) ile kompleksleşme reaksiyonları gerçekleştirilmiş, oluşan komplekslerin yapıları elementel analiz, FT-IR ve 1H-NMR teknikleri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, complexation reaction of metal alkoxides with oxime ligands that have strong chelating property in coordination chemistry were investigated. Structures of the formed complexes were clarified. In these terms complexation reactions of titanium tetra n-butoxide and zirconium tetra n-butoxide with diphenyl glyoxime (benzyl dioxime), α-benzoinoxime and syn-2-pyridinealdoxime have been examined and structure of the complexes formed have been determined by elementel analysis, FT-IR and 1H-NMR techniques.