MEB 10. sınıf dil ve anlatım ders kitabında yer alan fiillerde birleşik kip ve zaman konusunun adlandırılması ve öğretilmesi
Nomenclature and teaching of compound mode and tense issues in 10th grade textbooks of the Ministriy of Educatiaon language and lecture lesson
- Tez No: 450213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERGÖNENÇ AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mood, Modality, Tense, Compound Tense
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise 10. sınıf öğrencilerinin uygulamadaki programda kip ve zaman kavramlarını ayırt edip edemediklerini görmek ve onlara kip ve zaman kavramlarının farkının nasıl daha iyi öğretilebileceğini ortaya koymaktır. Birleşik kip ve birleşik zaman terimlerinin konunun öğrenilmesine nasıl etki ettiği araştırılmıştır. 2011'den bu yana uygulanan Dil ve Anlatım Dersi programı ve MEB 9. ve 10. sınıf ders kitabı incelendiğinde, programda ve ders kitaplarında“zaman kipi”teriminin kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca, birleşik kip ve birleşik zaman terimlerinin cümle ve metindeki kip ve zaman anlamlarını tam olarak karşılayamadığı saptanmıştır. Kip ve zaman kavramlarının farkını göstermek amacıyla, Güdül Safiye Akdede Çok Programlı Lisesinde 19'u deney, 28'i kontrol grubu olmak üzere, 47 öğrenci üzerinde ön test/ son testli deney çalışması yürütülmüştür. Deney grubuna bu tez için hazırlanan ders ve etkinlik planı uygulanmış; kontrol grubuna 2011'den beri uygulamada olan programın kazanımları ve MEB 10. sınıf Dil ve Anlatım ders kitabındaki etkinlikler ile ders planı uygulanmıştır. Ön test ve son testin geçerlilik - güvenirliği yine bu deney ve kontrol gruplarına yapılan uygulamadaki veriler ışığında hesaplanmıştır. Araştırmanın verileri, yapılan uygulamadaki testlerden toplanmış ve SPSS paket programları ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda birleşik kip ve zaman eklerinin işlevleri ile birleşik kip ve zaman kavramlarının farkları konusunun öğrenilme düzeyinin deney grubunda daha yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Kip, Kiplik, Zaman, Birleşik Zaman
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to see if Grade 10th High School students can not distunguish whether the tense and mood concepts in aplication cirruculum and to determine how to better teach differences of mood and tense concept them. İt is researched that how effects the terms of compound tense and mood to learning this subject. When iplemented since 2011 the Language and Lecture program and 9th and 10th grade textbooks of The Ministriy of Educatiaon are examined, it's observed that“compound tense”term is used. İn addition, it is determined that the combined mood and tense terms can not matches the meaning of tense and mood. For the purpose of show the differences of tense and mood terms, a pre-test/ post-test experiment was conducted in Safiye Akdede Multi-Programmed High Shcool including the control group 19 students, experiment group 28 students, totally 49 students. Lessons and activities that prepared for this thesis has been implemented to experiment group. The gains of cirruculum has been under implementation since 2011 and Ministriy of Education Grade 10 Language and Lecture course book's activities and lessons has been implemented to control group. Validity - reliability of pre- test and post test is calculated in the light of the data in the application made to the experimental and control groups. Data of resarch was collected from the test performed in practice and analyzed with SPSS software. As results of study, they are observed that functions of suffixes of compound mood and tense, differences of these concepts; and the level of learning of the experiment group was higher than the control group.