İlköğretim düzeyi yazma becerileri ile ilgili makalelerin ve lisansüstü tezlerin çok yönlü incelenmesi
Reviewing articles and postgraduate theses related to writing skills at primary level in terms of different aspects
- Tez No: 450239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, yazma becerisi, makale, tez, betimsel analiz, Primary, writing skills, article, thesis, descriptive analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
İlköğretim yıllarında başlayan ve yaşam boyu devam eden yazma becerileri ile ilgili değişik boyutlarda pek çok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda sorunlar ortaya konulmakta, sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulmakta, yazma öğretiminin kazandırılması ve geliştirilmesinde uygulanacak yöntem, kuram ve yaklaşımlardan elde edilen sonuçlar paylaşılmaktadır. Yazma becerileriyle ilgili yapılan araştırmalar makale, bildiri ya da tez olarak yerini almaktadır. Bu çalışmada ilköğretim kademesindeki öğrencilere yönelik yazma becerileri ile ilgili 2005-2015 yılları arasında yapılan bilimsel makalelerin ve lisansüstü tezlerin çok boyutlu olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 63 makale ve 101 lisansüstü tez incelenmiştir. Çalışmada ilköğretim alanındaki yazma becerilerine yönelik 2005-2015 yılları arasında yapılan çalışmaların amaçları, bulguları, tarihi, yöntemi, çalışmanın örneklemi/katılımcıları, veri toplama yöntemi ve araçları incelenmiştir. Elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiş ve çalışmaların frekans ve yüzdelik oranları hesaplanmıştır. Çalışmanın sonuçları, ilköğretim düzeyinde yazma becerileriyle ilgili en fazla makalenin 2015 (%23.8) yılında, tezin ise 2007 (% 17,82) yılında yapıldığını, makalelerin ve tezlerin daha çok tarama (%73.0), modelinde desenlendiği, hem makalelerde hem de tezlerde nicel (%39.7) yöntemin nitel (%34.9) yönteme göre daha çok kullanıldığı, makale ve tez çalışmalarındaki katılımcıların en fazla sınıf öğretmeni (%15.9) daha sonra da birinci sınıf öğrencilerinden (%14.3) seçildiğini göstermektedir. Bunun yanında, makaleler daha çok doküman incelemesi (%61.9) tezler ise görüşme (%15.9) yöntemi ile incelenirken, veri toplama aracı olarakta makalelerde dereceli puanlama anahtarı (%19.0) tezlerde ise anket (% 16) kullanılmıştır. Sonuç olarak, ilköğretim alanındaki yazma becerileri ile ilgili çalışmalarda daha fazla deneysel modelin kullanılması, nitel yöntemin arttırılması, gözlem, görüşme, ve diğer yöntemlerinde kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
There have been many studies related to the writing skills which start at primary years and continue lifelong. Previous studies in the forms of theses, articles and presentations mostly determine the problem on writing skills, make solutions and suggestions for these problems, and provide plenty of results using different techniques, approach and theories. The present study aims to reviewing articles and postgraduate theses related to writing skills at primary level in terms of different aspects. For this purpose, 63 scientific articles and 101 postgraduate theses produced between 2005-2015 years were reviewed. All studies were descriptively alayzed in terms of research model, aims, findings, year, method, participants, data collection methods and data analysis. The obtained data were qualitatively analysed and the frequency and percentages of data were computed. The results indicated that, regarding writing skills at primary level, most of the theses were produced in 2007 (17,82%), while most of the articles were produced in 2015 (23.8%). In addition, theses and articles were mostly produced by reviewing; quantitative analysis was used mostly in both theses and articles; the participants of the studies were consisted of mostly primary school teachers then first grade students. Furthermore, document review was used mostly in articles, whereas interview technique was mostly done for theses. Moreover, the data for articles were mostly collected through dereceli puanlama anahtarı, whereas questionnaire was mostly conducted for theses. Consequently, based on the results of the this study, further research can be designed via experimental model, qualitative method might be used more, while future studies can be enhanced by different data collecetion instruments such as observation, interview and other kinds of instruments.