Arapça yazılı basında yer alan spor metinlerindeki eşdizimsel ifadelerin sınıflandırılması
The classification of the collocational expressions in the sport texts in Arabic written media
  1. Tez No: 450244
  2. Yazar: MUHAMMET KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Eşdizim, Yazılı basın, Spor metinleri, Arabic, Collocation, Written Press, Sports texts
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Basın organları dil öğretimi ve öğreniminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda yazılı basında yer alan haber bültenleri, yabancı dil öğrenimini ve öğretimini kolaylaştırmak için ayrıca öğrenen ve öğreticilere kaynak niteliği oluşturması açısından incelenmeye muhtaçtır. Bu çalışmada Arapça yazılı basında yer alan spor metinlerindeki eşdizimsel ifadeler incelenmiş ve sınıflandırılmıştır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleriyle birlikte dört bölümden oluşmaktadır. Nitel bir araştırma olup, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Arap basınında son bir yılda yer alan gazeteler, örneklemini ise amaçlı örneklem yoluyla çeşitli gazetelerden seçilmiş olan spor metinlerinden 163 adet eşdizim oluşturmaktadır. Bu metinlerden taranarak elde edilen eşdizimler incelenmiş, sınıflandırılmaları yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünü takip eden ikinci bölümünde eşdizimin tanımı, çeşitleri ve önemi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde spor metinlerinden elde edilen eşdizimlerin eşdizimsel sınıfı belirlenerek örneklendirilmiştir. Bu bölümde eşdizimlerin daha iyi kavranması ve kalıcılığının sağlanması açısından sınıflandırmalar yapı bakımından, gramatik ve alansal olarak yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Press organs in language teaching and learning play a very important role. In this context, the written press newsletters should be examined to facilitate foreign language learning and teaching and to create resources for teachers and students. In this study, collocational expressions in sport bulletins selected from newspapers in Arabic printed media are investigated and classified. The study is comprised of four chapters with preamble and conclusion chapters. Screening model is used since the study is a qualitative research. Research population of the research is comprised of the newspapers in the last one year in arabic press and research sample is comprised of the 163 collocations from sports texts which are selected from various newspapers by means of intended sampling. The collocations are investigated which are obtained from these texts and classified. Following the part of introduction, in the second part is given information about definition of collocation, types and importance. In the thirth part, are determined and exemplified collocational category of the collocations which are selected from sports texts. In this part, in terms of better understanding of the collocations and in order to ensure the its permanence, the classifications are made as structural, grammatical and areal and this study is completed.