Geri Dön

Bazı önemli Türk (öküzgözü ve emir) ve İtalyan (Sangıovese ve Moscatello) üzüm çekirdeklerinin iki farklı ekstraksiyon yöntemiyle yağlarının eldesi ve aroma profillerinin belirlenmesi

Determination of oil yields and aroma profiles of some Turkish (ökuzgozu and emir) and Italian (Sangiovese and Moscatello) grape seed oils extracted by two different methods

  1. Tez No: 450316
  2. Yazar: ONUR SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN SELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 98

Özet

Bu çalışmada, ülkemizin önemli şaraplık üzüm çeşitlerinden“Öküzgözü”ve“Emir”ve İtalya'nın“Sangiovese”ve“Moscatello”üzümlerinin çekirdek yağları elde edilmiş ve bu yağların aroma profilleri GC-MS yardımıyla belirlenmiştir. Üzüm çekirdeklerinden yağ eldesinde, çözücü destekli yarı-sürekli ekstraksiyon (Soxlet) ve çözücü destekli soğuk ekstraksiyon (soğuk metod) olmak üzere 2 farklı ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışmada üzüm çekirdeklerinin yağ verimlilikleri soğuk yöntemde % 9.65 - 16.55 aralığında, soxhlet yönteminde ise % 11.53 – 15.77 aralığında belirlenmiştir. Elde edilen yağlarda GC-MS cihazı yardımıyla bir çok aroma maddeleri tanımlanmıştır. Öküzgözü üzüm çekirdeğinden soğuk yöntemle elde edilen yağda toplam 40, soxhlet yöntemiyle elde edilen yağda ise toplamda 47 adet; Emir çekirdek yağlarında ise soğuk ve soxhlet yönteminde sırasıyla 43 ve 47 adet aroma bileşiği bulunmuştur. İtalya'nın siyah şaraplık Sangiovese üzüm çekirdeklerinde ise soğuk yöntem ile 40, soxhlet yöntemi ile 45 adet; beyaz Moscatello üzüm çekirdek yağından soğuk yöntemle 33, soxhlet yöntemiyle 34 adet aroma bileşiği bulunmuştur. Her iki yöntemde de dört farklı üzümden elde edilmiş çekirdek yağlarında en yüksek miktarlarda alkoller bulunmuş ve alkolleri esterler takip etmiştir. Bu çalışmada, hem çekirdeklerin yağ veriminin, hem de çekirdek yağlarının aroma profillerinin, üzüm çeşidine ve kullanılan yağ ekstraksiyon metoduna bağlı olarak önemli farklılıklar gösterebildiği gözlemlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Grape seed oil (GSO) extracted from the seeds of grape (Vitis vinifera L.) berries is drawing attention of the food, cosmetic and nutraceutic industries with its healthy, delightful and nutritional nature. The present study was designed to investigate oil yields and aroma profiles of two Turkish (Okuzgozu and Emir) and two Italian (Sangiovese and Moscatello) varieties. Seed oils was investigated in detail for their aroma profiles. Extraction of aroma compounds was done by purge and trap method and they investigated in detail with the help of GC-MS instrument. A total of 40 and 47 aroma compounds were found in Öküzgözü grape seed oil extracted by cold and soxlet methods respectively. It was found that 43 and 47 aroma compounds in the Emir grape seed oils extracted by cold and soxhlet methods respectively. Meanwhile, Sangiovese grape seed oils extracted by cold and soxhlet methods and total aroma compounds were 40 and 45 respectively. Moscatello grape seed oils extracted by cold and soxhlet methods and total number of aroma compounds were found as 33 and 34 respectively. According to results; alcohols were dominating aroma group in each variety for both of two extraction methods. Esters were the following aroma group in each variety. Results showed that the yield and aroma profile of grape seed oils may vary depending on both variety and extraction method of the oil.

Benzer Tezler

  1. Bazı biyostimülant uygulamalarının öküzgözü üzüm çeşidinde verim ve kalite üzerine etkileri

    The effects of some biostimulant applications on the production and quality of the öküzgözü grape variety

    AYDIN KURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    ZiraatIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

    Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ HALLAÇ TÜRK

  2. Interkulturelle führung im Türkisch-Deutschen kontext

    Türkiye ve Almanya arasında kültürlerarası liderlik

    JULİA SARAH JOHANNSEN

    Yüksek Lisans

    Almanca

    Almanca

    2017

    SosyolojiTürk-Alman Üniversitesi

    Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CHRİSTOPH BARMEYER

  3. Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesinde 006631'de kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr (Vr. 65b-122a) (İnceleme-metin-MESTAP tablosu)

    Mecmû'a-i Eş'âr (Vr. 65b-122a) registered in the Library of the Presidency of Religious Affairs at 006631 (Review-text-MESTAP table)

    NURBANU ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Türk Dili ve EdebiyatıOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEMİH YEŞİLBAĞ

  4. Hasan Remzi'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri

    Hasan Remzi's life, literary personality and his works

    SERCAN CEYLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    BiyografiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALAATTİN KARACA

  5. Dünya tarım piyasalarında serbestleşmenin Türk tarımına fiyat ve gelir yönünden yansıması

    Liberalization in world agricultural markets, price and income impacts on Turkish agriculture

    TAYLAN KIYMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    EkonomiHacettepe Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SELİM ÇAĞATAY