Örgüt yönetiminde a tipi kişilik ve duygusal zeka arasındaki ilişki: Departman yöneticileri üzerine bir inceleme
The relationship between a type personality and emotional intelligence in management: An investigation of department managers
  1. Tez No: 451160
  2. Yazar: GÖKHAN İNCEBACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİZ ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, A Tipi Kişilik, B Tipi Kişilik, Duygusal Zekâ, Personality, Type A Personality, Type B Personality, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada A tipi kişilik özellikleri ile duygusal zekâ boyutları arasındaki ilişki incelenmektedir. İstanbul'daki 8 seramik, 6 hastane işletmesi yöneticileri üzerinde yürütülen araştırma kısmında, örnekleme yoluyla 205 katılımcıya ulaşılmıştır. Elde edilen verilerden yararlanılarak, A tipi kişilik özellikleri ve duygusal zekâ boyutları arasındaki ilişkiyi açıklamak için yapılan korelasyon analizi sonuçlarında seramik işletmeleri için A tipi kişilik özelliklerinden zamanlamaya verilen önem ile iyimserlik, sosyal etkinliklerden uzaklaşma kişilik özelliği ile duyguların kullanımı, hıza verilen önem ile iyimserlik ve duygu değerlendirme boyutları arasında ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between type-A personality traits and emotional intelligence dimensions, was examined. In the research part, which was conducted with managers of 8 ceramics and 6 hospital businesses in Istanbul, by sampling, 205 participants are reached to. Using the data obtained in the findings of the Korelasyon analysis that is made to clarify the relationship between type A personality properties and emotional intelligence dimensions, it is determined that there are relationships between importance given to time, which is a type A personality property, and optimism; between distance from social activities and usage of emotions; between importance given to speed and optimism and between importance given to speed and emotional evaluation.