İlköğretim beşinci sınıf sosyal bilgiler ders kitabının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
Evaluation of primary education 5.grade social studies textbook in accordance with teacher opinions
  1. Tez No: 451430
  2. Yazar: OSMAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Ders Kitabı, Öğretim Programı, Öğretim, Social Studies, Textbook, Curriculum, Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM BEŞİNCİ SINIF SOSYAL BİLGİLER DERS KİTABININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ Osman ÇETİN Yüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim ÖZGÜL Haziran 2016, 107 Sayfa Araştırmanın amacı, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Ağrı ilinde okutulmakta olan beşinci sınıf sosyal bilgiler ders kitabının çeşitli kriterler doğrultusunda değerlendirilmesidir. Bu kriterler; ders kitabının biçimsel, içerik, kullanılan dil unsurları ve ders kitabının ölçme ve değerlendirilme açısından analiz edilmesidir. Bu araştırmada sonuca ulaşmak ve veri desteği sağlamak için öğretmen anket formları kullanılmıştır. Hazırlanan anket formları Ağrı kent merkezi ile ilçeleri olan Tutak ve Patnos ilçelerinde bulunan 38 ortaokulda 55 sosyal bilgiler öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların alana hizmet edeceği düşünülmektedir. Ülkemizde ders kitapları öğretimin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli değildir. Gelişmiş, gelişmekte ve geri kalmış ülkelerin hemen hepsinde ders kitapları öğretimin en önemli materyallerinden biridir. Günümüzde gelişmiş ülkelerde öğretimde kullanılan ders kitapları artık elektronik bir boyut kazanmıştır. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin ders kitapları her dönemde varlığını korumuştur. Önceleri kilden yapılmış tablet iken günümüzde elektronik bir boyut kazanmış olsa bile; genel geçer olan ders kitaplarının her dönemde varlığını korumuştur. Bu araştırmada ise amaç edilen durum; öğretimin en önemli materyallerinden biri olan ders kitaplarının değerlendirilmesidir. Ders kitaplarının uygulayıcıları öğretmenler olduğu için öğretmen görüşleri alınarak ders kitaplarının analiz edilmesinin faydalı olacağı düşünülmüştür. Yapılan araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin ders kitabının biçimsel, içerik, kullanılan dil unsurları açısından olumlu görüşe sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğretmenler ders kitabını içerik ve ölçme- değerlendirme konusunda kitabı yeterli bulmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF PRIMARY EDUCATION 5.GRADE SOCIAL STUDIES TEXTBOOK IN ACCORDANCE WITH TEACHER OPINIONS Osman ÇETİN Postgraduate Thesis, Department of Primary Education Advisor: Yrd. Doç. Dr. İbrahim ÖZGÜL June 2016, 107 pages Aim of the researcher is evaluation of fifth grade social studies textbook used in 2015-2016 school year in Ağrı in accordance with various criteria. These criteria; analyzing in terms of stylistic, content, language elements used in textbook and assessment and evaluation of textbook. Teacher questionnaires are used in this research to achieve a result and provide data. The questionnaires conducted in Ağrı city centre and districts Tutak and Patnos in 38 secondary school to 55 social studies teachers. Data the research provided expected to serve the field. Textbooks are important part of education in our country. This not only valid for our country. In almost all of the developed, developing and underdeveloped countries textbooks are one of the most important materials of education. Nowadays textbooks used in developed countries moved towards more of an electronic dimension. No matter how much the technology advances textbooks always maintained its presence. While as it was tablets made of clay in the beginning and even gained an electronic dimension nowadays; mainstream textbooks always maintained its presence. The aim of this research is evaluation of textbooks as one of the most important material in education. As they are the practitioners of them, analyzing textbooks according to teacher's opinions are thought to be useful. According to results of research done; it is found that teachers have a positive opinion on the textbooks in terms of stylistic, content, language elements. It is also found that teachers find the textbook inadequate in terms of assessment and evaluation.