İlköğretim sosyal bilgiler dersi müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerilerinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
A criticism of skills of entrepreneurship involved in the curriculum of social studies at primary education schools in accordance with opinions of teachers
- Tez No: 451429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, Kariyer Bilinci, Beceri, Sosyal Bilgiler, İlköğretim, Entrepreneur, Entrepreneurship, Career Conscious, Skill, Social Studies, Primary Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, İlköğretim Sosyal Bilgiler dersi müfredatında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerileri kapsamında ilgili ünitenin, kazanımların, araç gereçlerin, ders anlatım yönteminin ve ders saatinin yeterliliğini ve yöntemsel sorunlarını öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Bu kapsamda nitel araştırma türlerinden olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler yorumlanarak çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Gelişen teknoloji ve modern yaklaşımlarla birlikte yeni nesiller mesleği tanımada ve meslek seçiminde ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Özellikle ilköğretim, lise ve üniversite gençliği kendi özelliklerini ve bireysel ilgi, yeteneklerini tanımadan rol modellerin etkisi ile mesleki yönelimlere girmektedirler. Durum böyle olunca ileride meslekten sıkılma, işe gitmeme, mutsuzluk ve kariyer geliştirme sıkıntıları baş göstermektedir. Bu ve buna benzer sorunları en aza indirebilmek için 21 yüzyıl becerileri kapsamında girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme becerileri üzerinde durularak bu sorunlara çözüm üretilebilir. Girişimcilik ve kariyer bilincinin geliştirilmesinde eğitim kurumları da çeşitli roller üstlenmektedir. Eğitim kurumları, girişimcilik ve kariyer bilinci kültürünün oluşturulması ve girişimciliğin öğretilmesi, girişimciliğin ülke çapında sağlıklı yayılması açısından önem taşımaktadır. Bu bilinçle yola çıkarak girişimcilik sorununun eğitimle çözülebileceğini kavramalı ve ilköğretimden başlayarak girişimcilik kültürünü yeni nesillere aktarmalıyız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICISM OF SKILLS OF ENTREPRENEURSHIP INVOLVED IN THE CURRICULUM OF SOCIAL STUDIES AT PRIMARY EDUCATION SCHOOLS IN ACCORDANCE WITH OPINIONS OF TEACHERS. Postgraduate Thesis, Department of Primary Education Advisor: Doç. Dr. Faruk KAYA June 2016, 105 pages This dissertation aims to evaluate the units, skills, materials, efficiency of teaching methods and teaching periods involved in the development of career conscious and entrepreneurship in the curriculum of Primary Education Schools, in accordance with opinions of teacher. In this context, the phenomenology of pattern which is one of the qualitative research is used.Survey data are collected due to the interview forms. Data collected is interpreted and worked out., Together with developing technology and modern approaches, new generation have difficulty in recognition and choice of profession. Students of primary education schools, high schools and universities are exposed to the effects of role models, not knowing their own characteristics, individual concerns and skills. In these circumstances, they get into troubles such as being off, being unhappy and being bored with their professions. In order to minimize these and these like problems, major solutions can be produced, emphasizing on the development of career conscious and entrepreneurship within the context of 21st century skills. Educatianal institutions play a major role in entrepreneurship and the development of career conscious, aswell. These institutions have importance in making the culture of career conscious, teaching of entrepreneurship and widespreading throughout the country. We have to discern that the case of entrepreneurship can be constructed thanks to the education and we have to pass down the culture of entrepreneurship.