Halka arzlarda kullanılan değerleme yöntemlerinin etkinliği
The efficiency of valuation methods at initial public offerings
- Tez No: 451606
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değerleme, Şirket Değerleme, Değerleme Yöntemleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ekonomide sermaye piyasalarına, tasarrufların sermayeye ve büyümeye dönüşmesinde büyük bir önem atfedilmektedir. Sermaye piyasaları, yatırımcıların fonlarını şirketlere aktararak tasarrufları işletmeler için sermayeye dönüştürmektedir. Halka arzlarda alınan hisselerin ikincil piyasada gerçeğe uygun değerinden satılabileceğine itimat edilmektedir. Sermaye piyasalarının, piyasanın devamlılığı ve istikrarı için şeffaflık, istikrar ve etkinliği oluştururak piyasalara güveni sağlamaları beklenmektedir. Yatırımcıların beklentisi, şirketlerden aldıkları kar payı ve senetlerin değer kazanmasından sağlayacakları kazançtır. İkincil piyasalardaki başarı yatırımcıları sermaye piyasalarında yatırım yapmaya yöneltecek ve tasarrufların tabana yayılması amacı da bu yönde gerçekleşecektir. İkincil piyasalardaki başarının ilk ayağı tahmin edilebileceği gibi, ilk halka arzlarda sağlanacak başarıya bağlıdır. Şirketlerin sermaye sağladığı birincil halka arzlarda fiyatın doğru tespit edilmesi, hisse senedinin ikincil piyasada başarısını da sağlayacaktır. Değerleme, birincil halka arzların en önemli kısmını oluşturmaktadır. İlk halka arzlarda hisse senedinin fiyatının düşük belirlendiğine ilişkin yaygın bir görüş bulunmaktadır. Ancak son yıllarda halka arzların başarısız olduğu yönünde bir görüş piyasada hâkim olmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında, 2010-2014 döneminde BİST'de gerçekleşen birincil halka arzlarda kullanılan değerleme yöntemlerinin etkinliği, hisse senetlerinin halka arz sonrası dönemde gerçekleşen fiyatları incelenerek araştırılmıştır. Bu çerçevede ikinci bölümde, ilk halka arzlarda şirket değerinin belirlenmesinde kullanılan yöntemler teorik bazda ele alınacaktır. Üçüncü bölümde literatürde önemli yer arz eden değerleme yöntemleri ve ilk ihraçlarla ilgili yapılan çalışmalar üzerinde durulacak, dördüncü bölümde ise ülkemizde 2010 – 2014 döneminde yapılan halka arzlarda kullanılan değerleme yöntemlerinin etkinlikleri araştırılacaktır. Her bölümde elde edilen sonuçlar ve yorumlar ayrıntılı olarak açıklanacağından, sonuç bölümü çalışmanın tümü hakkında detaylı olmayan bir özeti içermektedir.
Özet (Çeviri)
Equity markets are appreciated the important role in economy in terms of turning savings into capital. Equity markets turn the savings of investors into capital for business, enabling a flow of funds from investors to companies. It is assumed that shares purchased in an initial public offering could be sold at a fair and efficient price in the secondary market. Equity markets are expected to ensure confidence in markets, providing fairness, stability, and efficiency for the continuity and stability of the markets. Investor expect earnings through dividends and capital gains. Success in the secondary market will lead investors to invest in capital markets and the purpose of dissemination to the base of the savings will be realized in this direction. As might be expected from the first leg in the secondary market success depends on the success to be achieved in the initial public offering. Accurancy on valuation of firm raising capital in the initial public offering price provides the success of the stock in the secondary market. Valuation is the most important part of the IPO. Studies have revealed that the price of shares in an initial public offering in the world is determined low. But in recent years an opinion that evalutaes the IPO failed has come to dominate the market. In this thesis, the effectiveness of the valuation method used in the initial public offering took place in BİST the 2010-2014 period was investigated by examining the prices that occurred in the period after initial public offering of shares. In this context, in the second chapter, the methods used to determine the value of company stock in an initial public offering will be discussed in theoretical terms. In the third chapter, it will be focused on studies related to the IPO and valuation methods that pose a significant place in the literature. In the fourth chapter the effectiveness of the valuation method used in the initial public offering made in our country during 2010 - 2014 will be investigated.Since the results obtained and comments described in detail in each chapter conclusion chapter comprises a non-exhaustive summary of the results for all sections of the study.