Ser ve estar fiilllerinin kullanımlarına göre aralarındaki anlam farklılıkları
The semantic difference of the verbs ser and estar according to their utilisation
  1. Tez No: 451674
  2. Yazar: SEDA ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARIA JESUS HORTA SANZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İspanyolca dilbilgisi, Ser-Estar Fiilleri, Latince dilbilgisi, Esse- Sedēre –Stare Fiilleri, Anlamsal farklılıklar, Spanish Grammar, Verbs Ser-Estar, Latin Grammar, Verbs Esse-Stare- Sedēre, Semantic differences
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çoğu Romenik dil gibi İspanyolca öğreniminde de en karmaşık konulardan sayılabilen bir unsur Ser ve Estar fiillerinin kullanımlarında oluşan anlamsal farklılıklardır. İspanyolca'yı sonradan öğrenenler için çoğu zaman bu fiillerin kullanımları tereddütler oluşturmaktadır. Her iki fiil de anlamsal olarak birbirlerine benzerlik göstermekle birlikte aralarındaki en keskin ayrım Ser fiilinin“sürekliliği”olan durumlarla, Estar fiilinin ise“geçiciliği”olan durumlarla kullanımıdır. Bu tezde Latince'deki Esse, Stare ve Sedēre fiillerinden yola çıkılarak Ser ve Estar fiillerinin etimolojisi üzerinde durulacak ayrıca Latince'deki fiillerle aralarındaki benzerliklere değinilecektir. Yine her iki fiilin sözlük anlamları, çeşitli işlevleri ve kullanımları incelenecektir. Tüm bu incelemelerin ışığında Ser ve Estar fiillerinin kullanımlarına göre aralarında ne gibi anlamsal farklılıkların ortaya çıktığına değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The difference in the meaning of the verbs Ser and Estar according to their utilisation is a complicated issue in learning Spanish, as it is in many Romanic languages. Utilisation of these verbs confuses people who are trying to learn Spanish as a second language. The most evident difference between these two verbs is the usage of the verb Ser in continuous cases and the verb Estar in temporary cases. However they resemble eachother semantically. In this thesis the verbs Ser and Estar will be analyzed based on the etymology of the Latin verbs Esse, Stare, Sedēre and also the affinity of these two verbs to the Latin verbs will be touched upon. The dictionary definitions, functions and the utilisation of these two verbs will be analyzed. In light of the findings of this research, the differences in the meaning of the verbs Ser and Estar according to their utilisation will be further argued.