Karşılaştırmalı yerel yönetim sistemleri: İtalya ve Türkiye örneği
Comparative local government systems: The case study of İtaly and Turkey
  1. Tez No: 451734
  2. Yazar: HÜLYA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET ALADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel ve Bölgesel Yönetimler, Yerel Özerklik, İdari Vesayet Denetimi, İtalya, Türkiye, Local and Regional Governments, Local Autonomy, Control, Italy, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Halkın yönetime katılabilmesi, demokrasinin daha iyi işlemesi, merkezi yönetimin artan iş yükünün hafifletilebilmesi ve yerel ihtiyaçlara etkin, verimli ve hızlı cevap verilebilmesi için yerel yönetimlerin varlığı oldukça önemlidir. Yerel ve bölgesel yönetimlerin merkezi yönetim içerisinde bu kadar önemli bir yere sahip olması bu kuruluşların özerkliğinin sınırlarını da ön plana çıkarmaktadır. Yerel ve bölgesel yönetimlerin halka yakın birimler olarak etkin bir şekilde hizmet verebilmesi için idari ve mali açıdan özerk olması gerekir. Ayrıca idarenin bütünlüğünün sağlanması için de merkezi yönetimin çerçevesi ve sınırları yasalarla belirlenmiş bir vesayet denetimiyle yerel yönetimleri denetlemesi gerekmektedir. İtalya, geçmişte katı merkeziyetçi bir yönetim yapısına sahip bir ülkeyken geçirdiği dönüşümle bugün üniter yönetim yapısını koruyarak beşi özel statülü on beşi olağan statülü olmak üzere toplamda yirmi özerk bölgeli bir yapıya evrilmiştir. Çalışmada İtalya'nın bölgesel ve yerel yönetimleri ile üniter yapıya sahip olan Türkiye'nin yerel yönetimleri yerel özerklik ekseninde karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu karşılaştırmanın nedeni, Türkiye ile benzer bir yönetim biçimine sahip İtalya'nın geçirdiği dönüşümün başarılı olması ve Türkiye'nin yerel yönetimlere karşı olan tedbirli bakış açısının neredeyse iki yüzyıldır değişmemesi sonucu, İtalya örneğinin Türkiye'nin yerel yönetim yapısına ne şekilde yol gösterebileceği sorusuna cevap aramaktır.
Özet (Çeviri)
The existence of local administrations is highly significant for the involvement of public in administration, democracy's working better, the reduction of increasing work load of the central administration and providing the answer for the local needs actively, efficiently and fast. The fact that the local and regional administrations have such an important position in the central administration enables the limits of the autonomy of these institutions to stand out. In order for local and regional administrations to actively serve as units which are close to the public, they need to be administratively and financially autonomous. Besides, in order to provide administrative integrity, the frame and limits of central administration need to be inspected by the local administrations with a guardianship control defined by laws. While Italy was a country which had a strict central governance system in the past, today, by protecting its unitary administration system, it has evolved into a structure which has five regions with special status, fifteen with common status, in total twenty autonomous regions. In the study, regional and local administrations of Italy and Turkey's local administrations, which have unitary structure, are compared in lines of autonomy. The reason for this comparison is that transformation of Italy, which has a similar governance system with Turkey, has been successful and seeking answer to the question of how the example of Italy can help Turkey's local administration structure as a result of Turkey's cautious point of view on local administrations, which has not changed for nearly two hundred years.