Sunnis' perceptions of Alevi between materyalist and authentic identifications:the case of istanbul
Materyalist ve otantik kimliklendirmeler arasında Sünnilerin Alevi algısı: İstanbul örneği
- Tez No: 451741
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sünniler, Aleviler, kimlik, gruplar arası ilişkiler, algılar, sosyal mesafe-entelektüel mesafe, otantik Aleviler-materialist Aleviler, Sunnis, Alevis, perceptions, identity, inter group relations, social distance, intellectual distance, Authentic Alevis, Materyalist Alevis
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da yaşayan Sünnilerin Alevilerle ilgili algılarını anlamaya çalışmaktadır. Burada amaç tüm Sünnileri içine alan tek bir algı biçimi yakalamak değildir. Hem Alevilerle hem Alevilikle ilgili derinlemesine mülakatlar yapılarak“Sünnilerin Alevilerle ilgili algıları nasıldır?”sorusuna cevap aranmıştır. Hem sosyal mesafe hem de entelektüel mesafe aynı anda sorgulanarak Alevilerle ilgili algıların birbirini tamamlayan parçaları birleştirilmiştir. Elde edilen bulgular betimlemeci ve söylem analizi yöntemiyle anlatılmış ve yorumlanmıştır. Elde edilen verilerden çıkartılan bazı sonuçlar şöyledir: Görüşülen Sünni bireyler Alevileri Sünniliğin normlarına göre değerlendirmektedirler. Sunnilikten sadece bir din olarak değil, aynı zamanda kültür, gelenek ve milli birlik olarak söz edilmiştir. Sünnilik ve Alevilik, Türkiye'nin siyasi bağlamı içinde milli ve kültürel unsurlar ile ilişkilendirilmektedir. Araştırma sonuçlarına göre iki kapsayıcı algı biçimi ortaya çıkmıştır. Sünni İslam'ın normlarına-özellikle beş şartına- uygun olarak Aleviliği yaşayanlar Sünniler tarafından“Otantik Aleviler”, kabul etmeyen ve Aleviliğin kendi başına bir dinkültür olduğunu söyleyenler ise“Materyalist Aleviler”olarak görülmektedir. Bu iki uçta yer alan algılar arasında farklı adlandırmalar da vardır. Fakat bu çalışmada içeriği netleşen ve Alevilerle ilgili algıları kapsadığı düşünülen bu iki uç algı biçimidir.
Özet (Çeviri)
This study aims at understanding the perceptions of Sunnis, who live in Istanbul, about Alevis. The object here is not to catch a singular form of perception that covers all Sunni population. The answer to the question“How are the perceptions of Sunnis about Alevis”is sought through semi-structured in-depth interviews regarding both Alevis and Alevism. The social and intellectual distances were questioned simultaneously and hence, the complementing parts of the perceptions about Alevis were brought togethered. The findings of the investigation have been expressed and interpreted by using the descriptive as well as as disocurse analyses. Some of the results derived from the data can be stated as follows: The Sunnis, whom have been interviewed through this research, evaluate Alevis within the framework of Sunni norms and values. Besides, Sunnism is mentioned not only in terms of a religion, but also as a culture, tradition and a national unity. Sunnism and Alevism are also connected with the national and cultural elements within the political context of Turkey. The thesis has revealed two intervening forms of perceptions. Alevis who accepted the norms of Sunni Islam–especially the five pillars of Islam- are regarded as“Authentic Alevis”by the Sunnis. However, Alevis who do not consider these norms and believe that Alevism is a seperate religion from Islam are regarded as the“Materialist Alevis”. There are also different namings existing between these two opposite perceptions. But the ones that had their content clarified within this study are these two opposing forms and they are tought to be encompassing for various perceptions about Alevis.