Sürdürülebilir yerel kalkınmada belediyelerin rolü, KKTC-Yeniboğaziçi Cittaslow (Sakin Şehir) örneği
The role of municipalities in local sustainable development: The example of Yeniboğaziçi the Cittaslow
- Tez No: 453124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİMET ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yerel Kalkınma, Sakin Şehir, Cittaslow Yeniboğaziçi, Kuzey Kıbrıs, Renewability, Local Development, Cittaslow, Yeniboğaziçi, Northern Cyprus
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kaynakların gelecek nesillere aktarılabilmesine olanak sağlamak amacı ile ortaya çıkan sürdürülebilirlik düşüncesi, yerelde kalkınmanın da ayrılmaz bir parçası olmuş ve alternatif kalkınma stratejilerinin en önemli ilkelerinden biri halini almıştır. Belediyeler ise, yerel kalkınmanın en önemli yapıcı ve uygulayıcı organı olduğundan, kalkınma stratejileri araştırıp geliştirme çalışmalarına dahil olarak yerelde başlayıp genele yayılan bir sürdürülebilir kalkınma anlayışı içerisinde en önemli rollerden birini üstlenmiştir. Tam bu noktada, İtalya'da doğmuş olan ve tüm dünyaya yayılan yavaş hareketinden türeyen Cittaslow uygulaması, içerisinde barındırdığı kriterler ile sürdürülebilir yerel kalkınmanın en önemli paydaşı halini almış ve belediyeler için de adeta bir rehber olmuştur. Bu çalışmanın amacı ise sürdürülebilir yerel kalkınma stratejilerinden biri olan Cittaslowların incelenmesi ve Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Yeniboğaziçi bölgesinin Cittaslow ünvanı ile yaşadığı değişimi paylaşmaktır. Çalışmanın ilk bölümlerinde kavramsal çerçeveye değinildikten sonra örnek olay olan Yeniboğaziçi bölgesi üzerinde gözlem, mülakat ve çalışma raporlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to provide an opportunity to hand down sources to the forthcoming generations, idea of renewability became essential for local developments, furthermore it has been one of the most important principles of alternative development strategies. In case of municipalities as being constructive and implementing element of the local developments, had the most crucial role for the development strategies which are involved in investigation and improving practice, starting with local to general renewable development mentality. In this case, the idea of Cittaslow which established in Italy and spread to whole world became criteria of the renewable local developments and guided especially municipalities. The purpose of this research is investigating Cittaslows as one of the elements of renewable local development strategies and share alteration of Yeniboğaziçi case located in Northern Cyprus, which has title of Cittaslow. First part of the dissertation touched upon conceptional frame, after that observations, interviews and working reports about example of Yeniboğaziçi has identified.