İşletmelerde performans değerlendirme yönetim sistemi; Ankara mobilya sektöründe Voga ve Adore firmaları örneği
'performance evaluation management systems in organizations; the examples of Voga and Adore firms in Ankara furniture sector'
  1. Tez No: 454482
  2. Yazar: EBRU GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans değerlendirme yönetim sistemi, Performance, Performance evaluation management system
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Küreselleşen, değişen, gelişen, iletişim ve etkileşim halindeki dünyamızın, etki ettiği en önemli alanlarından biri de insan kaynaklarıdır. Bu etkileşim, dolayısıyla insan kaynaklarındaki yönetim şekillerine, işletmelerin içerisindeki performans değerlendirmelerinin gerekliliklerine yol açar. Performans değerlendirme de, geçmiş verilerden yararlanılarak geleceğe yönelik değerlendirmeler yapılacağı için, hem işletme yöneticileri hem de diğer çalışanlar açısından önem taşımaktadır. ''İşletmelerde performans değerlendirme yönetim sistemi; Ankara mobilya sektöründe Voga ve Adore firmaları örneği'' başlıklı çalışma da Mobilya sektöründe, performans değerlendirme süreçleri teoride ön görülen şekliyle yapılmakta mıdır? Ve bu faaliyetlerin kurum mensuplarının üzerindeki etkileri, bu konuya ilişkin tutumları araştırılmıştır. Ankara mobilya sektöründe Voga ve Adore firmaları örneği üzerinden gidilerek, Mobilya sektöründe kalite odaklı performans değerlendirme süreçleri; cinsiyete, yaşa, eğitime, mesleki deneyimine, iş konumuna göre farklı algılanmakta mıdır? Sorularının cevapları saptanmaya çalışılmış, bu kurumlarda anket çalışması, Likert ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS programı ile analiz edilmiş ve sonuçlara yönelik yorumlarda bulunulmuştur. Çalışma sonuçlarından yola çıkılarak kurum içerisinde performans değerlendirme sisteminin önemi ve çalışan mensuplara etkileri ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human resources is one of the most important fields that globalized, changing, developing and interacting world influences deeply. That influence in turn, creates different human resources management types and the needs in performance evaluations in the organizations. Performance evaluation is very important for both the managers and employees in the organization since it includes making future-related appraisals based on past data. In the study named“Performance evaluation management systems in organizations; the examples of Voga and Adore firms in Ankara furniture sector”; whether performance evaluation processes in the furniture sector are completed in a way that is consistent with the related theory, the effects of the evaluation processes on employees, and the employees' attitudes toward this issue were investigated. Through examining the examples of Voga and Adore firms in the Ankara furniture sector, the question of whether quality-focused performance evaluation processes in the furniture sector are perceived differently by the employees based on their gender, age, education level, job experience, and job position was investigated; and the questionnaires for these organizations were prepared by using Likert type scale. The data from the questionnaires were analyzed with SPPS program, and the results were evaluated and discussed. Based on the results of this study, practical suggestions were made about the importance of performance evaluation system in the organizations and the effects of this system on employees.