Türk kamu diplomasisinin stratejik iletişim yaklaşımı bağlamında yapılandırılması: Bir model önerisi
Configuration of Turkish public diplomacy in accordance with strategic communication approach: proposal of a model
  1. Tez No: 502820
  2. Yazar: ABDULSEMET GÜNEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Administration, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Diplomasisi, Stratejik İletişim, Türk Kamu Diplomasisi, Stratejik Kamu Diplomasisi, Türkiye'nin Yumuşak Gücü, Ülke Markalama, Üst Anlatı, New Public Diplomacy, Strategic Communication, Turkish Public Diplomacy, Strategic Public Diplomacy, Turkey's Soft Power, County Branding, Grand Strategy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Devletlerin siyasal iletişiminde kamu diplomasisi faaliyeti, kamularla bir iletişim politikası olarak eskisinden çok daha fazla ihtiyaç duyulan bir alan haline gelmektedir. Özellikle de dış politika konularında diğer ülkelerin kamuoylarının bütüncül bir iletişim stratejisiyle etkili bir şekilde bilgilendirilmeleri önemlidir. Türkiye'nin etkili, sistematik ve stratejiye dönüştürülmüş bir kamu diplomasisine ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Çalışma kamu diplomasisi anlayışındaki dönüşüme bağlı olarak Türkiye'nin kamu diplomasisinin stratejik iletişim yaklaşımı çerçevesinde temellendirilmesini ele almaktadır. Çalışmada kamu diplomasisi ve stratejik iletişim alanındaki temel yaklaşımlar, kurumsal ve akademik dönüşüm ele alınmış, çeşitli ülkelerin stratejik iletişim ve kamu diplomasisi yaklaşımları değerlendirilmiştir. Stratejik iletişim perspektifinin kamu diplomasisi eylemlerinde kullanımına yönelik modeller ve örnekler analiz edilmiştir. Ayrıca yumuşak güç kavramı, sert ve akıllı güç bileşenleriyle birlikte açıklanmış, ülke markalama, yumuşak güç etki ölçümleri ve indeksleri üzerinden bu gücün bileşenleri ve dünyadaki uygulamaları analiz edilmiştir. Türk kamu diplomasisinin stratejik iletişim yaklaşımı bağlamında yapılandırılması amacıyla Türkiye'nin yumuşak güç değerleri, kamu diplomasisi araçları, kurumları ve potansiyelleri analiz edilmiştir. Araştırma bölümünde kamu diplomasisi alanında görev yapan uzmanlar ve akademisyenlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış soruların çerçevesi stratejik bir iletişim planının aşamalarını oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. Bu bağlamda Türkiye kamu diplomasisinin mevcut durumunun, stratejisinin, uygulama perspektifinin, geri dönüş ve değerlendirme yaklaşımının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Model önerisi literatür verileri, Türkiye'nin yumuşak gücü ve kamu diplomasisinin mevcut durumu ve araştırma verilerinin analizi sonucunda oluşturulmuştur. Modelin stratejik iletişim anlayışına uygun ve etkili olmasının yanında Türkiye'nin kamu diplomasisi imkân ve kabiliyetlerine bağlı olarak uygulanabilir ve esnek yapıda olması temel amacı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is about the justification of Turkish public diplomacy within the scope of strategic communication approach in accordance with the transformation of the perception of public diplomacy. In the study, basic approaches in the fields of public diplomacy and strategic communication, institutional and academic transformation have been discussed and strategic communication and public diplomacy approaches of various countries have been evaluated. Models and examples related to the use of strategic communication perspective in the activities of public diplomacy have been analysed. In addition, the concept of soft power has been explained with hard and smart power components; country branding, the components of this power and its applications in the world have been analysed through soft power effect measures and indexes. With the purpose of configuring Turkish public diplomacy in accordance with strategic communication approach, Turkish values of soft power, instruments of public diplomacy, its institutions and potentials have been determined. In the research chapter, In-depth interviews with experts and academics working in the field of public diplomacy have been carried out. The frame of half-configured questions has been designed in accordance with the phases of a strategic communication plan. In this respect, it has been targeted to reveal the comeback and evaluation approach of the current state, strategy, application perspective of Turkish public diplomacy. The proposal of the model has been configured as a result of the literary data, data analysis of research and current state of Turkish soft power and public diplomacy. The basic purpose has been formed by the fact that the model is appropriate and influential for strategic communication perception, and it is applicable and flexible in accordance with the opportunity and capability of Turkish public diplomacy.