Halkın organ bağışına ilişkin düşünceleri
People's thoughts on organ donoti̇on
- Tez No: 455034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ATA BOZOKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: organ bağışı, nakil, halk, organ donation, transport, people
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Bu araştırma, halkın organ bekleme durumu ve organ bağışına ilişkin düşüncelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma; İstanbul, Kocaeli, Muş, Mersin, Zonguldak illerinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni, bu illerde yaşayan 18 yaşını doldurmuş 557 evli,743 bekar olmak üzere toplam 1300 kişiden (648 erkek, 652 kadın) oluşmuştur. Elde edilen verilerin istatiksel analizleri SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında Tek yönlü (Oneway) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Scheffe testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, halk bir yakının organ bekleme durumu değişkenine göre 53'ü (%4,1) evet, 998'i (%76,8) hayır, 249'u (%19,2) Bilgim Yok, halk kronik hastalığa sahip yakını olma durumu değişkenine göre 381'i (%29,3) evet, 669'u (%51,5) hayır, 250'si (%19,2) Bilgim Yok, halk organ bekleme durumu değişkenine göre 10'u (%0,8) evet, 1207 (%92,8) hayır, 83'ü (%6,4) Bilgim Yok , halk kronik hastalık durumu değişkenine göre 150'si (%11,5) evet, 1058 (%81,4) hayır, 92'si (%7,1) Bilgim Yok olarak dağılmaktadır. Sonuç: Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objektive:This study made for determine the public thoughts for organ donation and status who waits organ Material and method:Study:mades in states İstanbul,Kocaeli,Muş,Mersin ,Zonguldak; this studys made with over 18 years old 557 married ,743 single totaly 1300 people .(648 man, 652 woman) Statistical analysis of the obtained data made with SPSS for WİNDOWS 21.0 software To compare the quantitative datas to find diffrence beetween two groups used t-test, in over 2 groups to compare paramaters between groups used the oneway Anova tes and and to find the group diffrences with others used Scheffe test Findings: Finally in study for organ status 53(%4.1) person says YES with variable to for familys 998 (76,8) says no, 249(%19,2) i dont have idea,citizens for variable who has chronic disease in their family 381(%29,3) yes ,669(%51,5) NO,250(%19,2) no have idea,the citizens with variable to wait for new organ 10(%0,8) yes, 1207(%92,8) no, 83(%6,4) no have idea, for variable chronic disease 150(%11,5) yes,1058(%81,4) no,92(%7,1) no have idea Results: The data was evaluated beetwen %95 TRUST and %5 meaning