Hemşirelerde duygu yönetme beceri düzeylerinin belirlenmesi
Determi̇nati̇on of emoti̇onal management ski̇ll levels i̇n nurses
- Tez No: 455285
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Duygu, Duygu Yönetimi, Nurse, Emotion, Emotion Management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, hemşirelerde duyguları yönetme beceri düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı nitelikte bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evreni, İstanbul İli Avrupa Yakasında bulunan bir kamu hastanesi, bir üniversite hastanesi ve bir özel hastane olmak üzere toplam üç hastanede çalışmakta bulunan hemşirelerden oluşturuldu (N=1260). Araştırmada herhangi bir örneklem yöntemi kullanılmadı ve evrenin tümüne ulaşılması hedeflendi. Araştırma verilerini tezin yapıldığı tarihler arasında kurumda çalışmakta olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 516 kişiye ulaşıldı (N=516). Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen toplam 8 sorudan oluşan“Kişisel Bilgi Formu”ve 28 sorudan oluşan“Duygu Yönetim Beceri Ölçeği”kullanıldı. Araştırmada toplanan verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21,0 istatistik paket programı kullanıldı. Verilerin analizlerinde tanımlayıcı istatistiksel metodlardan (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma) ve bunların dışında normal dağılım yüzdelerinin incelenmesinde Kolmogorov- Smimov dağılım testi kullanıldı. Ölçek normal dağılıma sahip değildi, bu yüzden non-parametrik yöntemler tercih edildi. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup durumunda, parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Mann Whitney U test kullanıldı. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında ikiden fazla grup durumunda, parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Mann Whitney U test kullanıldı. Ölçek içi korelasyon karşılaştırılmasında Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Araştırmada hemşirelerin duygu yönetme becerilerinin beş alt boyutta incelendi. Bu alt boyutlar Sözel ifade edebilme, olumsuz bedensel tepkileri kontrol edebilme, duyguları olduğu gibi gösterme, başa çıkma ve öfke yönetimi şeklindedir. Araştırmada hemşirelerde duyguları yönetme becerilerinin, kişisel özelliklere göre farklılık göstermediği saptandı. Hemşirelerin duyguları yönetme beceri düzeylerinin orta düzey olduğu saptandı. Hemşirelerde duyguları yönetme beceri düzeylerinin alt boyutlara göre ilişkisine bakıldığında sözel ifade edebilme becerilerinin diğer alt gruplardan daha yüksek olduğu, olumsuz duyguları kontrol edebilme, duyguları olduğu gibi gösterebilme, başa çıkma ve öfke yönetimini kısmen becerebildikleri saptandı.
Özet (Çeviri)
This research was planned as a descriptive research in order to determine the skill levels of managing the emotions in nurses. The universe of the study consisted of nurses working in three hospitals (N = 1260), one public hospital, one university hospital and one private hospital on Istanbul European Side. No sample method was used in the study and it was aimed to reach the entire universe. A total of 516 respondents (N = 516) who were working in the institution and who agreed to participate in the research were reached between the dates when the research data were disseminated. The“Personal Information Form”consisting of 8 questions developed by the researcher and the“Emotion Management Skill Scale”consisting of 28 questions were used to collect the data. The SPSS 21.0 statistical package program was used to evaluate the data collected in the study. The Kolmogorov-Smimov distribution test was used in the analysis of the data in the descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Mean, Standard Deviation) and in the examination of the normal distribution percentages. The scale did not have normal distribution, so non-parametric methods were preferred. In the comparison of quantitative data, Mann Whitney U test was used for the comparison of parameters between groups in the case of two groups. In the case of more than two groups in the comparison of quantitative data, the Kruskal Wallis test was used for the comparison of parameters between groups, and the Mann Whitney U test was used to determine the group causing the difference. Spearman correlation analysis was used to compare intra-scale correlation. In the study, five sub-dimensions of nurses' emotion management skills were examined. These subdimensions are in the form of verbal expression, controlling the negative bodily reaction, showing as if they are emotions, coping and anger management. In the study it was determined that the ability to manage emotions in nurses did not differ according to personal characteristics. Nurses' moderating levels of emotional skills were found to be moderate. It was determined that the ability to express verbally was higher than the other subgroups, that it was possible to control negative emotions, to show emotions as if they were emotions, and to cope with manageability and anger management when nurses had the ability to manage emotions according to their subordinates.