Hedera helix L. bitkisinden standardize ürün hazırlanmasına yönelik ekstraksiyon optimizasyonu ve ultra HPLC-CAD ile analiz yöntemi geliştirilmesi
Optimization of extraction intended for preparation of standardized products from Hedera helix L. plant and development of analysis method with ultra-HPLC-CAD
  1. Tez No: 455692
  2. Yazar: ONUR MUŞMULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Kimya, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hedera helix L, U-HPLC, validasyon, Charged Aerosol Dedektör (CAD), hederasaponin C, Hedera helix L, U-HPLC, validation, Charged Aerosol Detector (CAD), hederasaponin C
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada ilaç hammaddesi olan Hedera helix L. (Duvar sarmaşığı) bitkisinin içerdiği hederasaponin C, -hederin ve hederagenin gibi etken maddeler için var olan miktar tayini metotlarına alternatif, daha hızlı ve güvenilir olan yeni bir metot geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Analizler için geliştirilen yöntemde C18 kolon (100 x 4 mm i.ç., 3 µm) ve asetonitril:su mobil faz olarak kullanılmış ve akış hızı 1,25 ml/dk olarak ayarlanmıştır. Ayrıca bu çalışmalar yeni bir dedektör teknolojisi olan Charged Aerosol Dedektör (CAD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hedera helix L saponinlerinin CAD ile analizine yönelik literatürde kayıtlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tez kapsamında sadece literatüre değil aynı zamanda ilaç sanayisine yeni, ekonomik ve çevreci bir analiz metodu kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, as an alternative to current quantitative methods for the analysis of Hedera helix L. (Ivy) crude drug containing hederasaponin C, alpha hederin and hederagenin, a new, rapid and more reliable U-HPLC method has been developed and validated. The developed method employed C18 column (100 x 4 mm ID, 3 µm), acetonitrile:water mobile phase and 1,25 ml/min flow rate. Additionally, this study was performed using a new detector technology, namely Charged Aerosol Detector (CAD). There is no report in the literature fort the analysis of Hedera helix L. saponins by CAD. In the scope of this thesis, a new, economical and environmentally friendly U-HPLC-CAD method has been introduced not only to the literature but also to the pharmaceutical industry.