Psikoeğitimin, travma sonrası stres bozukluğu olan hastalarda öfke yönetimi ve problem çözme becerileri üzerine etkisi
The effect of psychoeducation on anger management and problem solving skills of the patients with posttraumatic stress disorder
  1. Tez No: 455764
  2. Yazar: MAKBULE ŞENYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL DEMİRALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoeğitim, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Öfke Yönetimi, Problem Çözme Becerisi, Psikiyatri Hemşiresi, Psychoeducation, Posttraumatic Stress Disorder, Anger Management, Problem Solving Skill, Psychiatric Nurse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, Travma Sonrası Stres Bozukluğu olan hastalar için uygulanan psikoeğitimin öfke yönetimi ve problem çözme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla kontrol gruplu, ön test ve son test deneysel desen olarak yürütülmüştür. Araştırma, Mayıs 2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında GATA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bölümünde uygulanmıştır. Araştırma örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden ve klinikte yatarak ilaç tedavisi alması planlanmış, TSSB tanılı 22 müdahale ve 22 kontrol grubu hastalarından oluşturmuştur. Psikoeğitim, yalnızca müdahale grubuna uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında ?Sosyo-demografik Bilgi Formu?, ?Sürekli Öfke ve Öfke İfadesi Ölçeği?, ?Problem Çözme Envanteri? ve ?Olayın Etkisi Ölçeği? kullanılmıştır. Veriler, SPSS (15.0) paket programı ile Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi ve Wilcoxon Testi ile değerlendirilmiştir. Lise ve lise düzeyine kadar eğitim alan hastaların problem çözme becerilerinin, üniversite ve üzeri eğitim alan hastalara göre daha yetersiz olduğu belirlenmiştir. Hastaların psikoeğitime başlamadan önce, sürekli öfke seviyelerinin yüksek olduğu, problem çözme becerilerinde kendilerilerini orta derecede yetersiz algıladıkları belirlenmiştir. Psikoeğitimin müdahale grubunda sürekli öfke, içe yönelik öfke ve dışa yönelik öfke seviyelerini azalttığı, öfke kontrolünü ve problem çözme becerilerini arttırdığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, psikiyatri hemşirelerinin uyguladığı psikoeğitimlerin, psikiyatri kliniklerinde sürekliliğinin sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Psychoeducation on Anger Management and Problem Solving Skills of the Patients with Posttraumatic Stress Disorder. This study was conducted as pre-test and post-test experimental design with the control group in order to identify the effect of psychoeducation on anger management and problem solving skills of the patients with Posttraumatic Stress Disorder. The study was carried out in GMMA, Mental Health and Illness MD, the department of Military Psychology and Battle Psychiatry between May 2012 and May 2013. The study sample included 22 control and 22 intervention group patients with PTSD who admitted to participate in the study and who were asked to receive the drug treatment by staying in the clinic. Psychoeducation was only performed on the intervention group. In the collection of research data, ?Sociodemographical Information Form?, ?Trait-Trait Anger Expression Inventory?, ?Problem Solving Inventory? and ?The Impact of Event Scale? were used. Data were assessed by Repeated Measures Variance Analysis via SPSS (15.0) software package programme. Problem solving skills of the patients who had high-school and up to the level of high-school education were identified to be more insufficient than the ones having undergraduate and graduate educations. Before receiving psychoeducation, It was identified that the levels of trait anger of the patients were high, and that they perceived themselves as mild insufficient individuals in problem solving skills. It was identified that trait anger increased the anger control and problem solving skills while it decreased inward and outward anger levels in the intervention group of psychoeducation. As a concequence of these findins, It has been recommended that the continuity of psychoeducations the psychiatry nurses applied have been provide in psychiatry clinic.