Understanding the impact of parental quality, marital adjustment and family functioning on behavior problems of adolescents
Ebevyn niteliği, evlilik uyumu ve aile işlevselliğinin ergenlerin davranış problemlerine etkisinin anlaşılması
  1. Tez No: 456745
  2. Yazar: ELİF NUR YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUDUM SÖYLEMEZ AKYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ergen ruh sağlığı, ebevyn-ergen ilişkisi, evlilik uyumu, aile işlevselliği, aile gelir düzeyi, adolescence mental health, parent-adolescent relationship, marital adjustment, family functioning, family income level
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada ebevyn niteliğinin, ebevynlerin evlilik uyumunun ve aile işlevselliğinin, ergenlerin davranış problemlerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Önceki çalışmalar yüksek seviyedeki ebevyn ilgisinin ve düşük seviyedeki ebevyn aşırı kontrolünün ergenlerin psikososyal iyilik hali ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca ebevynlerin evlilik uyumunun çocuk ve ergenlerdeki davranış problemleri ile bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, aile işlevselliği, ebevyn niteliği, evlilik uyumu ve ergenlerin ruh sağlığı açısından önemli bir bileşendir. Algılanan ebevyn aşırı kontrolü ve aile işlevselliğinin ergenlerin davranış problemleri ile negatif, algılanan ebevy ilgisi ve evlilik uyumunun ergenlerin davranış problemleri ile pozitif yönde ilişkili olacağı varsayılmıştır. Bunun dışında, çeşitli aile gelir seviyelerinin ergenlerin davranış problemleri üzerindeki ayırıcı etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 12-18 yaş arası 242 ergen ve anne babaları katılmıştır. Ergenler Kısa Semptom Envanteri- Ergen Formu, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Anne Babaya Bağlanma Ölçeği'ni tamamlamıştır. Her bir ebevyn Çift Uyum Ölçeğini ve bir demografik bilgi formunu tamamlamıştır. Sonuçlar erkek ve kız ergenler arasında içselleştirme, dışsallaştırma, dikkat ve toplam davranış problemleri açısından fark olmadığını işaret etmektedir. Ayrıca düşük ortalama gelir seviyesindeki ergenlerin daha yüksek içselleştirme ve toplam davranış problemleri, daha düşük ebevyn ilgisi, daha yüksek ebevy aşırı kontorlü ve daha sağlıksız problem çözme, iletişim, duygusal tepki verebilme, gereken ilgi gösterme ve genel aile işlevselliği bildirmiştir. Davranış problemleri ile ebevyn ilgisi arasında negatif, ebevyn aşırı kontorlü arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Annenin çift uyumu alt ölçekleri ile babanın çift uyumu alt ölçekleri arasında pozitif ilişki vardır. Ebevyn uyumu arttıkça algılanan ebevyn ilgisi artmakta ve ebevyn aşırı kontrolü azalmaktadır. Sınırlıklar ve gelecek çalışmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to increase understanding of the impact of parental quality, marital adjustment of parents and family functioning on adolescents' behavior problems. Previous studies have shown that higher levels of parental care and lower levels of parental overcontrol are associated with adolescent psychosocial well-being. It is also revealed that marital adjustment of parents is linked to behavior problems in childhood and adolescence. Moreover, family functioning is an important component for parental quality, marital adjustment and adolescents' mental health. It was hypothesized that perceived parental overcontrol and family functioning would be negatively associated with behavior problems of adolescents while parental care and marital adjustment would be positively associated with adolescents' behavior problems. Besides, differential impacts of several family income levels on adolescents' behavior problems were explored. 242 adolescents between ages 12 to 18 and their parents were participated in the study. Adolescents completed Brief Problem Monitor-Youth Form (BPM-Y), Family Assessment Device (FAD) and Parental Bonding Instrument (PBI). Mothers and fathers completed Dyadic Adjustment Scale (DAS) and a socio-demographic information form. Results suggested there was no difference between genders in terms of attention, internalization, externalization and total behavior problems. Moreover, adolescent from low-average income level reported higher internalization and total behavior problems, lower parental care, higher parental overcontrol and unhealthier problem solving, communication, affective responsiveness, affective involvement and general family functioning. It was found that there were negative correlations between parental care and positive correlations between parental overcontrol and behavior problems. Adolescents with behavior problems reported unhealthier family functioning. There were positive correlations between mother's dyadic adjustment subscales and father's dyadic adjustment subscales. While marital adjustment increased, perceived parental care was increased and perceived parental overcontrol was decreased. Limitations and directions for future research are discussed.