Doğu Azerbaycan halk kültüründe geçiş dönemleri
The rites of passages in East azerbaycan
  1. Tez No: 456870
  2. Yazar: ELNAZ SARDARINIA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Iran, East Azerbaijan, Transition Periods, Birth, Marriage, Death
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Kültür bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır. Kültür sayısız farklı sosyal işaretlerin oluşumudur. Geçiş dönemini biçimlendiren gelenek, görenek, inanç ve törenler de kültürün önemli maddi ve manevi bir kısmını oluşturmaktadır. İran'da yerleşen Doğu Azerbaycan eyaletinde oluşan geçiş dönemleriyle ilgili halk kültürü ürünlerini ele alan“Doğu Azerbaycan Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri”başlıklı bu çalışma genel bilgiler, doğum, evlenme ve ölüm olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Bu tezde konuyla ilgili yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler derlenip sınıflandırıldıktan sonra inceleme çalışması yapılmıştır. Van Gennep tarafından Halkbimine ait oluşturulmuş geçiş dönemleri üç aşamadan oluşur. Bunlar“Ayrılık, Geçiş ve Uyum”aşamalarıdır. Tespit edilen inanış ve pratiklerin eski Türk inanç sistemleriyle olan bağlantıları görünüyor, İslam dinini Kabul ettikten sonra İslam'dan alınan fikirler bu eski inanclarla kaynaştırılmış. Bu kültürel miras şimdi İran ülkesinin yapısında yerleştiği için eğitim ve medya sisteminde yayılan standart ve üniforma (tek tip) kültür kalıplarından etkilenerek, kendine özgü olan kültür unsurların kayp etmek tehlikesi ile karşıkarşıyadır. Anahtar Sözcükler İran, Doğu Azerbaycan, Geçiş Dönemleri, Doğum, Evlilik, Ölüm.
Özet (Çeviri)
Any physical and spiritual property that the society has produced in the process of history and transferred from one generation to another is called culture. Creating the identity of society, culture differentiates societies from one another. Culture is the living and thinking way of society. Culture is the formation of numerous different social signs. Giving shape to periods of transition, traditions, customs, beliefs and ceremonies compose an important physical and spiritual part of culture. This study titled“Periods of Cultural Transition in the East Azerbaijan”considers folklore cultural products pertaining to periods of transition in East Azerbaijan Province in Iran, and consists of four parts: general information, birth, marriage and death. All information acquired from written and verbal resources for this research are collected, categorized and examined. Transition periods are explained according to three phases proposed by Van Gennep, including: separation, transition and aggregation. It is shown that established beliefs and practices are connected with ancient Turkish belief systems and after converting to Islam, concepts originating from Islam are combined with these beliefs. This cultural heritage (influenced by standardized and uniformed cultural patterns applied in educational and media systems) is losing its unique cultural elements because it is located in the country of Iran.