Ulusal ve uluslararası örgütler ve kurallar açısından hastane ve sağlık kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in hospitals and health care institutions in terms of national and international organisations and rules
  1. Tez No: 457451
  2. Yazar: SERAP BÜŞRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Sağlık Kurumları, Occupational Health, Occupational Safdety, Health İnstitutions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Sanayileşme ile birlikte artan mal ve hizmet üretimi beraberinde çalışanların beden ve ruhsal bütünlüğünü korumayı hedef edinen iş sağlığı ve güvenliği kavramını doğurmuştur. Günümüz örgütlerinde iş görenlerin daha güvenilir koşullar altında çalışmaları birey, kurum ve ülke açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle ülkemizde, uluslararası alanda yaşanan yeni gelişmeler ışığında, uzun bir sürecin ardından yeni yasalar yürürlüğe girmiştir. Bu yasa ve modern uygulamalar ışığında iş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatının tamamında daha iyiye taşınması hedeflenmektedir. Görevi insanlığın sağlığını korumak ve sürdürmek ancak sağlık çalışanlarının kendilerini sağlıklı ve güvende hissettikleri bir iklimde verimli olabileceklerdir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği özel düzenlemelerle ayrıca koruma altına alınmışlardır. Bu çalışmada uluslararası kuralların da ekseninde iş sağlığı ve güvenliği konusunda sağlık kurumlarında görev alan personele ait alt tedbir ve düzenlemeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The production of the goods and the services, which increased by the industrialization, has led to the consept of the occupational health and safety that aims to defend the physical and mental integrity of the employees. Working under more reliable conditions of the employess who work in today's organizations, has great importance in terms of the individual, the institution and the country. Therefore in our country after a long period new laws came into force in the light of the new developments in the internaional field. By means of these laws and modern practices, improving the occupational health and safety in all of the working life is targeted. Protecting an sustaining the human health will be possible with the atmosphere in which health staff feel healty and safe themselves. For this reason occupational health and safety are also protected with special arragements. In this study, the sub-measures and regulations about the occupational health and safety of the stuff, who take part in the health institutions, were examined in connection with the international rules.