Mindfulness skills in individuals with borderline personality features: Roles of impulsivity and rejection sensitivity
Sınırda kişilik özelliklerine göre bilinçli farkındalık becerileri: Dürtüsellik ve reddedilme duyarlılığı değişkenlerinin rolü
  1. Tez No: 457513
  2. Yazar: EKİN EMİRAL COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKE SİNE EGECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırda kişilik özellikleri, bilinçli farkındalık, dürtüsellik, reddedilme duyarlılığı, Borderline personality features, mindfulness, impulsivity, rejection sensitivity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Mevcut çalışma, sınırda kişilik özelliklerinin varlığı ve seviyesi ile dürtüsellik (tasarlama eksikliği, sıkışıklık, heyecan arayışı ve sebatsızlık) ve reddedilmeye olan duyarlılık özellikleri arasında, bilinçli farkındalıkla da ilişkilendirilebilecek bağlantıları incelemektedir. Çalışmaya 419 katılımcı dahil olmuştur. Araştırma kapsamında veri toplamak için Sınırda Kişilik Envanteri (BPI), Bilinçli Farkındalık Ölçeği (MAAS), UPPS Dürtüsellik Ölçeği (UPPS) ve Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği (RSQ) kullanılmıştır. Verinin analizinde Pearson korelasyon analizi, Hotelling'in T2 analizi, tek yönlü varyans analizi ve PROCESS makro eklentisi (Hayes, 2013) ile aracılık analizi kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, sınırda kişilik özelliklerine sahip olan ve olmayan şeklinde kategorize edilmiş olan katılımcı grupları arasında bilinçli farkındalık becerileri, dürtüsellik, reddedilme duyarlılığı değişkenlerinde anlamlı farklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bilinçli farkındalığın, dürtüsellik ölçeğinin sıkışıklık alt boyutu ile heyecan arayışı alt boyutu ve sınırda kişilik özellikleri arasındaki ilişkiye kısmi aracılık ettiği bulunmuştur. Sonuçlar tüm ayrıntılarıyla alanyazın ışığında tartışılmış, gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to explore the association between the borderline personality features, impulsivity (urgency, lack of premediation, lack of perseverance, and sensation seeking) and rejection sensitivity factors in relation with the mindfulness skills. Accordingly, 419 individuals participated in the research. For the exploration of the research questions, data collection is completed with the employment of Borderline Personality Inventory (BPI), Mindful Attention Awareness Scale (MAAS), Urgency, Premediation, Perseverence, and Sensation Seeking Impulsivity Scale (UPPS Impulsivity Scale), and Rejection Sensitivity Questionnaire (RSQ). For the analysis of the data, Pearson Product Moment Correlation analysis, Multiple Analysis of Variance (Hotelling's T2), One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and mediation analysis with the use of PROCESS macro by Hayes (2013) were applied. The results of the research showed that individuals with borderline personality features significantly differed in mindfulness, facets of impulsive behavior, and rejection sensitivity from the individuals without borderline personality features. Also, mindfulness partially mediated the relationships between borderline personality features and urgency and sensation seeking facets of impulsivity. Results are discussed in detail and future directions offered in the same line with the contemporary literature.