Sessiz serebral iskemi olgularında atrial elektromekanik gecikmenin değerlendirilmesi
Evaluation of atrial electromechanical delay in silent cerebral ischemia patients
  1. Tez No: 460128
  2. Yazar: ESENGÜL LİMAN YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK EMRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Sessiz serebral iskemi, atrial elektromekanik gecikme, doku doppler, atriyal fibrilasyon, Silent cerebral ischemia, atrial electromechanical delay, tissue doppler, atrial fibrillation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sessiz serebral iskemi(SSİ) kranial görüntülemelerde saptanan, inmeye ait klinik bulguların gözlenmediği ve inme ile benzer risk faktörlerine sahip bir tablodur. İnme ve AF arasındaki kuvvetli ilişkinin bilinmesine karşın, SSİ ile AF arasında ilişkinin değerlendirildiği çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Biz de bu çalışmada SSİ olgularında sol atriyal fonksiyonları ve noninvaziv bir yöntem olan doku doppleri(DDG) ile atrial mekanik gecikmenin(AEG) değerlendirmesini amaçladık. Çalışma planı: Çalışmaya 39 SSİ olgusu ile 29 sağlıklı gönüllü kontrol dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri, muayane bulguları, laboratuar incelemeleri, EKG, transtorasik EKO ve DDG ile hesaplanan atrial ileti zamanları kayıt edildi. DDG ile AEG süreleri, (PA)lateral mitral anulus (PA lateral), septal mitral anulus(PA septum) ve sağ ventrikül trikuspit anulusten(PA trikuspit) ölçüldü. Apikal dört boşluktan disk yöntemi ile sol atriyum hacimleri ölçüldü ve vücut yüzey alanına oranlandı. Sol atriyum mekanik fonksiyonları (SAPBV, SAPBF, SAABV, SAABF, SATBV) hesaplandı. SSİ grubunda holter incelemesiyle kalp hızı değişkenliği değerlendirildi. Bulgular: 39 hastanın(32K/7E) yaş ortalaması 51±10 yıl, 29 sağlıklı kontrolün(24K/5E) yaş ortalaması ise 48,8±5,9 yıldı. İki grup arasında yaş, cinsiyet, demografik özellikleri açısından fark saptanmadı(p>0,05). Kan şekeri SSİ grubunda anlamlı yüksekti(p=0,034). AEG ile ilgili parametreler, SSİ grubunda istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte uzun bulundu(p>0,05). Sol atrium mekanik fonksiyonuyla ilgili parametreler SSİ grubunda SAPBF(p=0,050), SAPBV(p=0,197) ve SATBV(p=0,496) değerlerinde artış olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı değildi. Transtorasik EKO parametrelerinde ise, konduit volüm(p=0,017),LVEDV(p= 0,002) ve LVESV(p= 0,003) değerleri, SSİ grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Sonuç: SSİ olgularında kan şekeri regülasyonuna dikkat edilmesi, kardiyak diyastolik fonksiyonlar açısından takibi ve zaman içinde bu değişikliklerin atrial gecikme zamanında uzamaya yol açabileceği göz önünde bulundurularak olguların bu açılardan takibi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Silent cerebral ischemia (SSI) is found on cranial imaging, with no clinical signs of stroke and has similar risk factors as stroke. Although there is a strong relationship between stroke and AF, there are very few studies evaluating the relationship between SSI and AF. In this study, we aimed to evaluate left atrial functions and atrial mechanical delay (AEG) in SSI cases with noninvasive tissue doppler imaging (TDI). Method: 39 SSİ and 29 healthy subjects as control group included in this study. Atrial conduction times calculated by DDG, demographic features, laboratory findings, ECG, transthoracic ECO were recorded for patients and control group. Atrial electromechanical time was calculated by measuring the lateral mitral annulus (PA lateral), septal mitral annulus (PA septum) and right ventricular tricuspid annulus (PA tricuspid) by TDI. Left atrial volumes were measured in the apical fourchamber view with the disk method. Left atrial mechanical functions (LAPEV, LAPEF, LAAEV, LAAEF, LATEV) were evaluated. Holter and echocardiography findings and demographic characteristics were recorded. The heart rate variability parameters of the patient group were compared by the holter. Results: The mean age of 39 patients (32K / 7E) was 51 ± 10 years and the mean age of 29 healthy controls (24K / 5E) was 48.8 ± 5.9 years. There was no difference between the two groups in terms of age, gender and demographic characteristics (p>0,05). Blood glucose was significantly higher in the SSI group (p = 0.034). Parameters related to AEG were not statistically significant in the SSI group but were found longer (p> 0.05).When the parameters of left atrial function such as LAPEF (0,3±0,1 versus 0,2±0,1, p=0,050), LAPEV (12,1± 6,8 versus 10,3±8, p=0,197) and LATEV (23,6±11,1 versus 21,6±9,4 p=0,496) were evaluated, the results were found higher but were not statistically significant. Conduit volüm (26,8±12,7 versus 21,5± 16,5, p=0,017), LVEDV (91,8±24,4 versus 74,8±25,3. P= 0,002) and LVESV (41,4±13,4 versus 31,7,8±15,7. P= 0,003) was found statistically significant compared to healthy controls. Conclusion Regulation of blood glucose level of SSI cases and follow-up the patienst for cardiac diastolic functions, and taking into consideration that these changes may lead to prolongation at the time of atrial conduction time are important for these cases.